Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Hoekerland: wagenschuur in Vreeland

Boerderij

Nigtevechtseweg 47
3633XR Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Het Hoekerland: wagenschuur

Omschrijving complexonderdeel 2 De WAGENSCHUUR uit 1910, staat rechts achter de boerderij. Het is rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met gesmoorde Oudhollandse pannen en met de nok haaks op de weg. De houten bakgoot wordt gedragen door gesneden klossen. De windveren aan de voorzijde zijn voorzien van een geschulpte rand en makelaar. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met een rollaag boven de venster- en deuropeningen. De dubbele en enkele deuren zijn opgeklampte deuren. De voorgevel (oostzijde) bevat twee getoogde gietijzeren roedenvensters op de begane grond en een roosvenster op de zolderverdieping. Er is een drietal ovale rozetankers aangebracht. De linkerzijgevel heeft van een links naar rechts een dubbele deur, een enkele deur, een rechthoekig gietijzeren roedenvenster en een enkele deur. Waardering complexonderdeel 2 Het object is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een wagenschuur uit het begin van de twintigste eeuw. Tevens is de schuur van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de naastgelegen boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520385
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Hoekerland: wagenschuur in Vreeland

Het Hoekerland

Nigtevechtseweg 47
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De in het land gelegen STOLPBOERDERIJ, 't Hoekerland, is vanaf de Nigtevechtseweg bereikbaar via een lange ..

Hoekermolen

Nigtevechtseweg 43a
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
MOLEN. De z.g. "HOEKERMOLEN". Fraai gelegen in het landschap.

Boerderij 'Altoos dankbaar'

Nigtevechtseweg 43
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
BOERDERIJ "altoos Dankbaar". Voorname boerderij met goed gemetselde gevels; goede deur en vensterindeling. Daken met pannen gedekt, eenvoudi..

Boerderijtje op T-vormige plattegrond onder rieten schilddaken

Vreelandseweg 78
Nederhorst den Berg (Gemeente Wijdemeren)
Boerderijtje op T-vormige plattegrond onder rieten schilddaken, midden 19e eeuw. Vensters met zesruitsschuiframen en luiken.

inundatiewerk

betonnen werken tussen fort hinderdam en fort kijkuit
hinderham (Gemeente wijdemeren)
Cluster 12. Schutsluis/Inundatievoorziening. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUTSLUIS / INUNDATIEVOORZIENING als onderdeel van de in..

Kaart & Routeplanner