Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwaanwijck in Nigtevecht

Tuin Park Landgoed

Klompweg 46
1393PM Nigtevecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Zwaanwijck

Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartementen verbouwde buitenplaats 'Zwaanwijck'. In 1894 besloot de weduwe van de Amsterdamse geldhandelaar M.N. de Pré een nieuwe buitenplaats aan te leggen met naast een nieuw gebouwd hoofdhuis diverse bijgebouwen. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw werd de buitenplaats met hoofdgebouw, tuinmanswoning en koetshuis naar ontwerp van de architect M.P. Evelein in 13 appartementen gewijzigd. De tuin werd opnieuw vormgegeven door o.m. Mien Ruys. Omschrijving Het aan de oostzijde van het park, in het verlengde van de oprijlaan gesitueerde mogelijk van oorsprong achttiende-eeuwse toegangshek op een gemetselde dam ovewr een sloot. Het hek bestaat uit twee classicistische gepleisterde hekpijlers voorzien van imitatievoegwerk met een natuurstenen voet en ter afsluiting boven een afdekplaat waarop een gietijzeren lantaarn. Op de linker pijler staat 'ZWAAN' en op de rechter 'WIJCK' vermeld. Aan de buitenzijde is tegen de pijlers een voluutvormig smeedijzeren hekwerk geplaatst. Tussen de hekpijlers bevindt zich een twee vleugelig smeedijzeren draai(spijlen)hek. In de draaistijl van de rechter vleugel zijn achttiende eeuwse merktekens zichtbaar VK. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een mogelijk van oorsprong achttiende-eeuws toegangshek, alsmede vanwege de redelijk gave hoofdvorm en detaillering, dat de entree van de buitenplaats bepaalt. Voorts vanwege de ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520382
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwaanwijck in Nigtevecht

Zwaanwijck

Klompweg 46
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding PARK in landschapsstijl, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse buitenplaats 'Zwaanwijck'. In 1894 besloot de weduwe van d..

Zwaanwijck

Klompweg 46
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding WOONHUIS (type villa) in rijke Hollandse neorenaissancestijl gebouwd, in 1896 naar ontwerp van architect H.H. Hagedorn jr, als on..

Zwaanwijck

Klompweg 58
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING uit 1896 in neorenaissancestijl, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartement..

Zwaanwijck

Klompweg 58
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding THEEKOEPEL, uit 1896, in chaletstijl, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartementen verbouwde buitenpl..

Zwaanwijck

Klompweg 62
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Voormalig KOETSHUIS met twee DIENSTWONINGEN in 1896 gebouwd, in chaletstijl met neorenaissance elementen, als onderdeel van de in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwaanwijck in Nigtevecht

Foto's (1)