Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwaanwijck in Nigtevecht

Tuin Park Landgoed

Klompweg 46
1393PM Nigtevecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Zwaanwijck

Inleiding PARK in landschapsstijl, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse buitenplaats 'Zwaanwijck'. In 1894 besloot de weduwe van de Amsterdamse geldhandelaar M.N. de Pré een nieuwe buitenplaats aan te leggen met naast een nieuw gebouwd hoofdhuis diverse bijgebouwen. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw werd de buitenplaats met hoofdgebouw, tuinmanswoning en koetshuis naar ontwerp van de architect M.P. Evelein in 13 appartementen gewijzigd. De tuin werd opnieuw vormgegeven door o.m. Mien Ruys. Omschrijving Het park ten noorden van de Klompweg beslaat een merendeels omringd door sloten omringd, vrijwel rechthoekig terrein en is toegankelijk via een hekwerk op een gemetselde dam. Het park kenmerkt zich door een landschappelijk aangelegd parkbos met een slingerend padenstelsel en vijvers, te weten een grote serpentinevijver en een hoedvormige vijver. In de vijvers liggen kleine eilandjes begroeid met bossage. In de omgeving van de sepentinevijver is het terrein geaccidenteerd. Achter de tuinmanswoning ligt over de serpentinevijver in noord-zuidrichting een negentiende-eeuws bruggetje. Voorts staan er boomgroepen, voornamelijk esdoorn, populier en kastanje en solitairbomen als eik, beuk, plataan of kastanje. Langs de zogenaamde schapenwei in het zuidelijk deel van het park staan knotwilgen. Aan de zuidzijde en een deel van de westzijde ligt parallel aan de omringende sloot een laantje met aan weerszijden eiken. Tenslotte is er een recent herstelde hoogstamboomgaard in het noordelijk deel van het park. Vanaf het terrein en vanuit het hoofdgebouw is er in noordoostelijke richting zicht op het voormalig fort, dat in de Vecht gelegen is, en in noordwestelijke richting op de Aetsveldsepolder. Vanuit de theekoepel is er zicht op de Horn- en Kwijerpolder en de Reevaart en twee kerktorens van Nederhorst den Berg. Het terras aan de zuidzijde van het hoofdgebouw biedt zicht op de theekoepel. Aan de zuidoostzijde van het park ligt tussen de Klompweg en de Vecht een smalle overtuin met een moderne aanlegsteiger. Waardering Het park is van algemeen belang vanwege de tuinhistorische waarde als voorbeeld van een negentiende-eeuws landschappelijk aangelegd park met als bepalend element een grote serpentinevijver en verschillende zichtassen. Voorts vanwege de landschappelijke waarde als opvallend groenelement in het open landschap langs de noordzijde van de Vecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520377
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwaanwijck in Nigtevecht

Zwaanwijck

Klompweg 46
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding WOONHUIS (type villa) in rijke Hollandse neorenaissancestijl gebouwd, in 1896 naar ontwerp van architect H.H. Hagedorn jr, als on..

Zwaanwijck

Klompweg 46
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding TOEGANGSHEK, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartementen verbouwde buitenplaats 'Zwaanwijck'. In 18..

Zwaanwijck

Klompweg 58
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING uit 1896 in neorenaissancestijl, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartement..

Zwaanwijck

Klompweg 58
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding THEEKOEPEL, uit 1896, in chaletstijl, als onderdeel van de in oorsprong 18de eeuwse en thans met appartementen verbouwde buitenpl..

Zwaanwijck

Klompweg 62
Nigtevecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Voormalig KOETSHUIS met twee DIENSTWONINGEN in 1896 gebouwd, in chaletstijl met neorenaissance elementen, als onderdeel van de in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwaanwijck in Nigtevecht

Foto's (1)