Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Nieuwersluis

Gebouw

Zandpad 5
3631NK Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van gebouw

Omschrijving complexonderdeel 5 De ZIEKENBARAK, gebouw I, is in 1880 gebouwd in sobere neorenaissance stijl naar ontwerp van Eerst Aaanwezend Ingenieur der Genie W.K.T. Egter. Het gebouw is ten opzichte van de overige historische complexonderdelen enigszins geïsoleerd gelegen vanwege de functie van ziekenbarak, vlakbij de voormalige buitengracht van de oude vesting. Het gebouw op bijna L-vormig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met steekkap, gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. De nokvorsten worden afgesloten door een ronde sluitpan. De gevels zijn boven een bepleisterde plint opgetrokken in grauwe baksteen in staand verband voorzien van horizontale banden in gele baksteen. De topgevels aan de noord- en westzijde hebben een getrapt fries. Boven de venster-en deuropeningen zijn strekken met natuurstenen aanzet- en sluitstenen aangebracht. De voorgevel (noordzijde) heeft rechts een symmetrisch ingedeelde, risalerende topgevelpartij met een paneeldeur met gietijzeren deurrooster onder een drieruits bovenlicht in het midden, geflankeerd door een venster met twee smalle gekoppelde schuiframen. Boven de ingang zijn twee ventilatieroosters aangebracht. Links van de voorsprong bevinden zich twee zesruits schuifvensters. De rechterzijgevel bevat twee twaalfruits schuifvensters en twee ventilatieroosters in de geveltop. De linkerzijgevel is blind. De achtergevel bevat drie (oorspronkelijk schuif-)vensters met bovenlicht en een deur. Geheel links is een kleine uitbouw (privaat) onder een lessenaarsdak met klein venster en een deur in de zijgevel. De oorspronkelijke indeling met een grote (zieken)zaal en een aantal kleine nevenruimten, onder andere in gebruik geweest als apotheek en ziekenbroederverblijf is behouden. De voormalige ziekenzaal is voorzien van een licht getoogd gestuct plafond. Waardering complexonderdeel 5 Het gebouw is van algemeen belang vanwege de krijgscultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een qua hoofdvorm en gevelindeling redelijk gave ziekenbarak gebouwd in 1880 in sobere neorenaissancestijl als onderdeel van het kazernecomplex. Voorts van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520370
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Nieuwersluis

gebouw

Zandpad 5
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De KAZERNE, gebouw A, gesitueerd aan de oostzijde van de voormalige appèl- en exercitieplaats is in 1878-1..

militair object

Zandpad 5
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan het Zandpad, nabij de brug over de Vecht gelegen MILITAIR SCHOOLGEBOUW c.q. PUPILLENSCHOO..

militair object

Zandpad 5
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 De EXERCITIELOODS c.q. LOGIESGEBOUW, gebouw B, gesitueerd aan de zuidzijde van de voormalige appèl- en exe..

militair object

Zandpad 5
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 4 De EXERCITIELOODS, gebouw D, gesitueerd aan de noordzijde van de voormalige appèl- en exercitieplaats is i..

woonhuis

Zandpad 1
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 7 Het WOONHUIS, gebouw F, in de vorm van een herenhuis in neorenaissancestijl is in 1878 gebouwd als directeu..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Nieuwersluis