Cronenburgh in Loenen aan de Vecht

Rijksstraatweg 84
3632AD Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Cronenburgh

Omschrijving complexonderdeel 7 De OPHAALBRUG behorende bij het complex de historische buitenplaats Cronenburgh ligt in de noordoosthoek van het park over het water dat de verbinding vormt tussen de sloot aan de noordzijde en de Vecht en is in 1931 geplaatst. De brug bestaat uit één hamei met balans en spriet, die met een ketting verbonden is aan de houten val. De val heeft aan de oostzijde een eenvoudig houten brughek. De hamei wordt gesteund door twee ijzeren schoren. De gemetselde landhoofden zijn voorzien van een houten afdekbalk. Waardering De ophaalbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een houten ophaalbrug met een enkelzijdige ophaalconstructie. Tevens is de brug van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met het complex in het algemeen, het park en de Vecht in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)