Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cronenburgh in Loenen aan de Vecht

Woonhuis

Rijksstraatweg 86
3632AD Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Cronenburgh

Omschrijving complexonderdeel 3 De TUINMANSWONING behorende bij het complex de historische buitenplaats Cronenburgh is in 1925 in Nieuw Historiserende stijl gebouwd naar ontwerp van de architect W.H. Willms. De woning is gesitueerd op de hoek van de Bloklaan en de Rijksstraatweg. Het is een rechthoekig gebouw van één bouwlaag onder een met gesmoorde Oudhollandse pannen gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de weg (Bloklaan). Op elk dakvlak is een dakkapel met klauwstukken geplaatst en op de nok een schoorsteen met een windvang. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband boven het trasraam. De roedenverdeelde schuifvensters hebben halve luiken. De voorgevel (noordzijde) is symmetrisch ingedeeld met in het midden een paneeldeur onder een snijraam, geflankeerd door een venster. De achtergevel bevat links een venster, in het midden een paneeldeur met ruiten en roedenverdeeld bovenlicht en rechts daarvan een klein hoger geplaatst venster en een opgeklampte deur. De beide zijgevels hebben aan weerszijden van de middenas een venster. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als laat voorbeeld van een tuinmanswoning in 1925 gebouwd in Nieuw Historiserende stijl, in overeenstemming met het hoofdgebouw, naar ontwerp van de W.H. Willms, alsmede vanwege de gave hoofdvorm en detaillering. Tevens heeft het ensemblewaarde in ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520359
Laatste wijziging: 2014-08-01 21:03:16.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cronenburgh in Loenen aan de Vecht

Cronenburgh

Rijksstraatweg 84
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het HOOFDGEBOUW Cronenburgh is een in 1925 naar ontwerp van de architect W.H. Willms gebouwd herenhuis in N..

Cronenburgh

Rijksstraatweg 84
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het neoclassicistische TUINHUIS behorende bij de historische buitenplaats Cronenburgh is in 1925 gebouwd in..

Cronenburgh

Rijksstraatweg 84
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 5 Het in Lodewijk XV-stijl uitgevoerde TOEGANGSHEK uit 1754 behorende bij het complex de historische buitenpl..

Cronenburgh

Rijksstraatweg 84
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 6 In de noordoosthoek van het park ligt aan een sloot parallel aan de Bloklaan een houten BOTENHUIS, gebouwd ..

Cronenburgh

Rijksstraatweg 84
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 7 De OPHAALBRUG behorende bij het complex de historische buitenplaats Cronenburgh ligt in de noordoosthoek va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cronenburgh in Loenen aan de Vecht