Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Nieuwersluis in Nieuwersluis

Militair Object

Rijksstraatweg 7 A
3631AA Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Fort Nieuwersluis

Omschrijving complexonderdeel 4 De aan de noordwestzijde van het fort Nieuwersluis gesitueerde REMISE (gebouw C) is in 1880 gebouwd. De remise is opgetrokken in kalktrasbeton op een paalroosterwerkfundering met palen van negen meter lengte en is voorzien van een gronddekking. De remise bestaat uit één verdieping (opstelplaats geschut) en een kelder (munitiemagazijn en werkplaats). De voorgevel (noordzijde) geflankeerd door een rechte en een gebogen vleugelmuur, bevat in het midden een dubbele ijzeren schuifdeur binnen een getoogde, verdiepte nis. Erboven is in reliëf het opschrift REMISE 1880 aangebracht. In de vleugelmuren zijn op knikpunten enigszins verdiept gelegen natuurstenen blokken aangebracht. De ruimte op de begane grond voorzien van een segmentboogvormig gewelf, heeft aan weerszijden door schuifdeuren af te sluiten overwelfde (berg)nissen. In de achterwand bevindt zich rechtsachter een deur, die toegang geeft tot het traplokaal naar de kelder. De kelder bevat een overwelfde magazijnruimte met rondom een spouwgang. Waardering complexonderdeel 4 Het krijgsobject is van algemeen belang vanwege de krijgscultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een remise met kelderruimte voorzien van gronddekking, in 1880 gebouwd als onderdeel van het fort Nieuwersluis, behorend tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voorts is de remise van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520352
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Nieuwersluis in Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het door een gracht omgeven langgerekte omgracht AARDWERK van het Fort Nieuwersluis dateert uit 1880-1882 e..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het voormalige TORENFORT (gebouw A) voorzien van een halfronde gronddekking en een aanaarding op het dak, i..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 De centraal op het fort Nieuwersluis gelegen BOMVRIJE KAZERNE (gebouw B), voorzien van een zware gronddekki..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 5 De aan de zuidwestzijde van het fort Nieuwersluis gesitueerde REMISE (gebouw D) is gebouwd in 1880. De remi..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 6 De aan de oostzijde van het fort, ten zuiden van het torenfort, gelegen DUBBELE REMISE (gebouw E) is in 188..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Nieuwersluis in Nieuwersluis