Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Nieuwersluis in Nieuwersluis

Militair Object

Rijksstraatweg 7 A
3631AA Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Fort Nieuwersluis

Omschrijving complexonderdeel 3 De centraal op het fort Nieuwersluis gelegen BOMVRIJE KAZERNE (gebouw B), voorzien van een zware gronddekking, is gebouwd in 1881-1882 onder toezicht van Kapitein Ingenieur J.C. Gijsberti Hodenpijl. De eerste steen op 23 juli 1881 gelegd door A.E. Gijsberti Hodenpijl geboren Wttewaall van Wickenburgh, bevindt zich in het centrale trappenhuis. De kazerne gefundeerd op een paalroosterwerk met palen van negen meter lengte bestaat uit twee bouwlagen. Aan de noordzijde bevindt zich een langgerekte gevel van 10 travee├źn met aansluitend rechts een rechte (6,4 meter) en links een gebogen vleugelmuur (4,4 meter). De gevel, deels opgetrokken in baksteen in staand verband en deels in kalktrasbeton met gebroken baksteen als toeslagmateriaal, is op de begane grond voorzien van een pleisterlaag. (zie inleiding complex) Links van het midden bevindt zich een licht risalerende drie travee├źn brede gevelpartij geflankeerd door geblokte hoeklisenen. Van deze middenpartij bevat de vooruitspringende, deels geblokte middelste travee de ingang. Boven de ingang zijn twee gekoppelde vensters geplaatst. Iedere travee bevat binnen een segmentboogvormig verdiept veld op de begane grond een deur geflankeerd door een getoogd venster met opgeklampte luiken en op de verdieping twee getoogde vensters voorzien van luiken. De rechter vleugelmuur bevat op de begane grond een getoogde deur met aan weerszijden een klein dichtgezet venster en een drietal getoogde deuren leidend naar privaten. De linker vleugelmuur met op de begane grond een aanaarding heeft op de verdieping twee rondboog deuren, een getoogde deur en een deur binnen een brede getoogde nis naar opslagruimten. In de centrale hal zijn nieuwe trappen aangebracht. Vanuit de hal loopt men op de begane grond aan de voorzijde voor de vertrekken langs. Op de verdieping ligt de smalle gang aan de achterzijde van de vertrekken. De vertrekken op de verdieping links van het trappenhuis hebben aan de gangzijde een deur geflankeerd door een tweelichts venster met bovenlicht. Alle vertrekken op de begane grond en de verdieping hebben een gemetseld segmentboogvormig gewelf met uitzondering van een drietal vertrekken op de begane grond rechts van het trappenhuis. Zij beschikken over een houten balken plafond. Waardering complexonderdeel 3 Het krijgskundig object is van algemeen belang vanwege de krijgscultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een bomvrije kazerne met gronddekking gebouwd in 1881-1882 als onderdeel van het fort Nieuwersluis, behorend tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voorts is de kazerne van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520351
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Nieuwersluis in Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het door een gracht omgeven langgerekte omgracht AARDWERK van het Fort Nieuwersluis dateert uit 1880-1882 e..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het voormalige TORENFORT (gebouw A) voorzien van een halfronde gronddekking en een aanaarding op het dak, i..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 4 De aan de noordwestzijde van het fort Nieuwersluis gesitueerde REMISE (gebouw C) is in 1880 gebouwd. De rem..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 5 De aan de zuidwestzijde van het fort Nieuwersluis gesitueerde REMISE (gebouw D) is gebouwd in 1880. De remi..

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7A
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 6 De aan de oostzijde van het fort, ten zuiden van het torenfort, gelegen DUBBELE REMISE (gebouw E) is in 188..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Nieuwersluis in Nieuwersluis