Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachterswoning in Vreeland

Weg En Waterwerk

Provincialeweg 2
3633AA Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Brugwachterswoning

Omschrijving complexonderdeel 2 De BRUGWACHTERSWONING in 1940 gebouwd in Functionalistische stijl, is gesitueerd op de oostoever van de Vecht aan de zuidzijde van de brug in de Provincialeweg Haarlem-Hilversum. De brugwachterswoning vormt stilistisch en bouwkundig één geheel met de brug. Het is een grotendeels witgeschilderd bakstenen pand bestaande uit twee bouwlagen op een vrijwel rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met overstek, waarvan de nok haaks op de Vecht staat. Het linker dakvlak steekt gedeeltelijk verder door. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De vensters, oorspronkelijk voorzien van stalen kozijnen, hebben met uitzondering van de ronde vensters moderne aluminium kozijnen. De bovenverdieping maakt een voorsprong en hangt ondersteund door twee betonnen pijlers boven het water. Hier bevond zich het dienstvertrek van de brugwachter. In de voorgevel (westgevel) is een breed zesdelig venster geplaatst, dat links aansluit op het venster in de zijgevel. Op de benedenverdieping gaat de voorgevel in schoon metselwerk over in het metselwerk van het landhoofd van de brug. De linkerzijgevel (noordgevel) bevat op straatniveau een deur met links een dubbel zijlicht onder een betonnen luifel (toegang tot het woonhuis). Een trap voert via het gemetseld landhoofd van de brug naar een deur met boven- en zijlicht in de overhangende bovenverdieping (toegang tot het voormalige dienstvertrek). In de verspringende linkerzijgevel van het niet overhangende deel van de bovenverdieping bevinden zich voorts twee kleine rechthoekige vensters en een rond venster. De rechterzijgevel (zuidgevel) vormt op de benedenverdieping de afgeronde hoek van het landhoofd. Hier is onder een luifel een erker met portiek geplaatst met links hiervan een rond venster (achter een luik) en rechts een samengesteld venster. Op de bovenverdieping bevinden zich in de zijgevel van het overhangend deel een rond venster en in het vervolg van de gevel onder de goot een doorlopende driedelige vensterreeks gescheiden door smalle muurdammen. De achtergevel bevat een deur naar de tuin en een venster. waardering complexonderdeel 2 Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een brugwachterswoning, gebouwd in 1940 in Functionalistische stijl naar ontwerp van de architect W.M. Dudok, en die bouwkundig en stilistisch een eenheid vormt met de brug. Tevens vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege de stedebouwkundige waarde in samenhang met de brug over de rivier de Vecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520347
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugwachterswoning in Vreeland

Brug over de Vecht in de Provincialeweg

Provincialeweg 2
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De samengestelde BRUG over de Vecht in de Provincialeweg bij Vreeland is gebouwd in 1939 in Functionalistis..

Slotzicht: hoofdgebouw

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr. 1 HOOFDGEBOUW (Slotzicht). Witgepleisterd hoofdgebouw op T-vormige plattegrond in verschillende bouwfasen tot stand gekomen..

Slotzicht: historische tuin aanleg

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slotzicht. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaa..

Slotzicht: toegangshek

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.3. TOEGANGSHEK. Ten zuiden van het huis twee natuurstenen geblokte hekpijlers, 19de-eeuws, met de naam 'slot' 'zigt' waartuss..

Slotzicht: tuinhuis

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.4. TUINHUIS. Staande in het park een 18de-eeuws tuinhuis in Lodewijk XV- stijl, oorspronkelijk afkomstig van een Amsterdams g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)