Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brug over de Vecht in de Provincialeweg in Vreeland

Weg En Waterwerk

Provincialeweg 2
3633AA Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Brug over de Vecht in de Provincialeweg

Omschrijving complexonderdeel 1 De samengestelde BRUG over de Vecht in de Provincialeweg bij Vreeland is gebouwd in 1939 in Functionalistische stijl en bestaat uit drie vaste brugdelen en een ophaalbrug. Tussen gemetselde landhoofden en twee gemetselde pijlers in de rivier bevinden zich vier doorvaartopeningen. De meest westelijke doorvaartopening heeft een vaste gemetselde overspanning voorzien van betonnen platen en een rechte doorgang, dan volgt een beweegbare doorvaartopening voorzien van een stalen ophaalbrug en tenslotte aan de oostzijde twee vaste openingen met een stalen overspanning. Het metselwerk is opgetrokken in rode baksteen in kettingverband met kunststenen afdeklijsten en ter hoogte van de waterlijn een houten bekleding. De ophaalbrug bestaat uit twee verjongende stalen hameipijlers op een vierkante uitgemetselde pijler, die verbonden is met de gemetselde overspanning aan de westzijde. De balanspriemen en de midden- en eindbalk hebben een stalen vakwerkconstructie en zijn door middel van twee stangen verbonden met de stalen val. Aan weerszijden van de ophaalbrug en de twee vaste doorvaartopeningen met een stalen overspanning is een stalen hekwerk met buisprofiel geplaatst. Aan de oostelijke uiteinden hiervan en aan weerszijden van de gemetselde overspanning is een gemetselde balustrade met een kunststenen afdekplaat aangebracht. De brug vormt stilistisch en bouwkundig een eenheid met de brugwachterswoning. Het zuidoostelijk landhoofd van de brug gaat over in de voorgevel van de benedenverdieping van de brugwachterswoning. Waardering complexonderdeel 1 De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een samengestelde brug uit 1939 in Functionalistische stijl, bestaande uit een stalen ophaalbrug en drie vaste brugdelen, ontworpen door de architect W.M. Dudok. Tevens vanwege de plaats binnen het oeuvre van W.M. Dudok. Voorts vanwege stedebouwkundige waarde in samenhang met de rivier de Vecht en de Provincialeweg, alsmede met de bijbehorende voormalige brugwachterswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520346
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brug over de Vecht in de Provincialeweg in Vreeland

Brugwachterswoning

Provincialeweg 2
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 De BRUGWACHTERSWONING in 1940 gebouwd in Functionalistische stijl, is gesitueerd op de oostoever van de Vec..

Slotzicht: hoofdgebouw

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr. 1 HOOFDGEBOUW (Slotzicht). Witgepleisterd hoofdgebouw op T-vormige plattegrond in verschillende bouwfasen tot stand gekomen..

Slotzicht: historische tuin aanleg

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Slotzicht. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaa..

Slotzicht: toegangshek

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.3. TOEGANGSHEK. Ten zuiden van het huis twee natuurstenen geblokte hekpijlers, 19de-eeuws, met de naam 'slot' 'zigt' waartuss..

Slotzicht: tuinhuis

Boslaan 9
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Op de kaart nr.4. TUINHUIS. Staande in het park een 18de-eeuws tuinhuis in Lodewijk XV- stijl, oorspronkelijk afkomstig van een Amsterdams g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brug over de Vecht in de Provincialeweg in Vreeland

Foto's (1)