Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Glashut in Loenen aan de Vecht

Boerderij

Oud Over 134
3632VG Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van De Glashut

Inleiding WOONBLOK, bestaande uit vier woonhuizen, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaande uit 18 arbeiderswoningen, verdeeld over drie woonblokken. Thans gerenoveerd en door samenvoeging negen woningen bevattend. Omschrijving Het meest noordelijk gelegen WOONBLOK van de drie woonblokken, bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekig grondplan onder een zadeldak tussen tuitgevels met de nok evenwijdig aan de weg en gedekt met rode of gesmoorde Oudhollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in staandverband. Boven de venster- en deuropeningen zijn strekken aangebracht. Oorspronkelijk bevatte het woonblok negen woningen met de hoekwoningen (nummers 134 en 148). In de voorgevel (zuidzijde) is per oorspronkelijke woning een deur met een gedeeld bovenlicht geplaatst en een negenruits schuifvenster met luiken. Met uitzondering van woning nr. 144 is voor de deur een houten klompenhok onder een lessenaarsdak aangebracht. De indeling van de voorgevel is steeds per twee woningen gespiegeld. De hoekwoningen hebben de ingang in de zijgevel, waardoor de indeling van de voorgevel begint en eindigt met twee vensters. De rechterzijgevel bevat een schuifvenster met luiken en een deur met een gedeeld bovenlicht en geheel rechts een bovenlicht van een dichtgezette deur (ingang voormalige achterwoning). Op de verdieping is een venster met links een afgeschuinde hoek geplaatst en rechts een keperboogvormige venster. Tegen de linkerzijgevel is een moderne houten aanbouw geplaatst onder een lessenaarsdak. Op de verdieping zijn twee roeden vensters met draairamen aangebracht. De achtergevel bevat een negenruits schuifvenster of een deur met bovenlicht en een negenruits venster per oorspronkelijke woning. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een negentiende-eeuws woonblok met oorspronkelijk negen arbeiderswoningen, die qua exterieur gaaf bewaard zijn gebleven. Alsmede als restant van het voormalige glasfabriekcomplex. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520344
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Glashut in Loenen aan de Vecht

De Glashut

Oud Over 122
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding WOONBLOK, uit drie woonhuizen bestaand, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaan..

De Glashut

Oud Over 120
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding DUBBELE ARBEIDERSWONING gebouwd in 1862, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaa..

Toegangshek Wallestein

Vreelandseweg 23
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK "WALLSTEIN". Gemetselde hekpijlers, 17e eeuw.

Loenderveense Molen

Oud Over 104
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
POLDERMOLEN uit 1716. Achtkante bovenkruier.

betonnen werken fort kijkuit

betonnen werken fort kijkuit
nigtevecht (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 14. Inundatiesluis/duikersluis (Vechtoever). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding INUNDATIESLUIS / DUIKERSLUIS (Vechtoever), als c..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Glashut in Loenen aan de Vecht