Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Glashut in Loenen aan de Vecht

Boerderij

Oud Over 122
3632VG Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van De Glashut

Inleiding WOONBLOK, uit drie woonhuizen bestaand, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaande uit 18 arbeiderswoningen, verdeeld over drie woonblokken. Thans gerenoveerd en door samenvoeging negen woningen bevattend. Omschrijving Het middelste WOONBLOK van de drie woonblokken, bestaat uit één bouwlaag op een langgerekt rechthoekig grondplan onder een zadeldak tussen tuitgevels met de nok evenwijdig aan de weg en gedekt met gesmoorde en rode Oudhollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in staandverband met strekken boven de venster- en deuropeningen. Langs de voorgevel is een houten geprofileerde gootlijst aangebracht. De oorspronkelijk zes woningen zijn intern gewijzigd tot drie woningen: te weten nummer 122 met 120, 124 met 126 en 128, 130 met 132. De voorgevel (zuidzijde) bevat per oorspronkelijke woning een deur met bovenlicht en een negenruits schuifvenster met luiken. De indeling van de gevel is steeds per twee woningen gespiegeld, te weten deur-venster-venster-deur. De achtergevel bevat een negenruits schuifvenster of een deur met bovenlicht en een negenruits schuifvenster per (oorspronkelijke) woning. De linkerzijgevel is blind. Aansluitend op de rechterzijgevel is een moderne houten aanbouw (valt buiten de bescherming). In woning nummer 122 bevindt zich een bedstede met daaronder een kelder. De kap rust op een schenkelspant. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als uitwendig, relatief gaaf voorbeeld van een negentiende-eeuws woonblok van oorspronkelijk zes arbeiderswoningen. Alsmede als restant van het voormalige glasfabriekcomplex. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520343
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Glashut in Loenen aan de Vecht

De Glashut

Oud Over 120
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding DUBBELE ARBEIDERSWONING gebouwd in 1862, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaa..

De Glashut

Oud Over 134
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding WOONBLOK, bestaande uit vier woonhuizen, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaa..

Toegangshek Wallestein

Vreelandseweg 23
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK "WALLSTEIN". Gemetselde hekpijlers, 17e eeuw.

Loenderveense Molen

Oud Over 104
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
POLDERMOLEN uit 1716. Achtkante bovenkruier.

betonnen werken fort kijkuit

betonnen werken fort kijkuit
nigtevecht (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 14. Inundatiesluis/duikersluis (Vechtoever). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding INUNDATIESLUIS / DUIKERSLUIS (Vechtoever), als c..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Glashut in Loenen aan de Vecht