Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Glashut in Loenen aan de Vecht

Boerderij

Oud Over 120
3632VG Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van De Glashut

Inleiding DUBBELE ARBEIDERSWONING gebouwd in 1862, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaande uit 18 arbeiderswoningen, verdeeld over drie woonblokken. Thans gerenoveerd en door samenvoeging negen woningen bevattend. Omschrijving De DUBBELE ARBEIDERSWONING gebouwd in 1862 bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekig grondplan onder een zadeldak tussen tuitgevels met de nok evenwijdig aan de weg en gedekt met rode Oudhollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staandverband met rollagen boven de venster- en deuropeningen. De voorgevel en rechterzijgevel zijn donkerbruin geschilderd (na brand). De achtergevel is voorzien van een houten betimmering van verticale rabatdelen. De voorgevel (zuidzijde) is een symmetrisch ingedeelde langsgevel met aan weerszijden van twee centraal geplaatste deuren met een bovenlicht, een negenruits schuifvenster. De rechterzijgevel bevat een vierruits venster op de begane grond en een links van het midden op de verdieping. Tegen de linkerzijgevel is een moderne houten aanbouw met ingangspartij geplaatst onder een zadeldak met doorgetrokken dakschild. Deze aanbouw sluit aan op het volgende woonblok en vormt inwendig een verbinding met woning nummer 122 (120 en 122 zijn samengevoegd). De achtergevel heeft rechts een vernieuwde houten aanbouw en links een negenruits schuifvenster. Bij woning nummer 120 bevindt zich een kleine kelder, die oorspronkelijk onder een bedstede was gelegen. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als een uitwendig gaaf voorbeeld van een negentiende-eeuwse dubbele arbeiderswoning, alsmede als restant van het voormalige glasfabriekscomplex. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520342
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Glashut in Loenen aan de Vecht

De Glashut

Oud Over 122
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding WOONBLOK, uit drie woonhuizen bestaand, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaan..

De Glashut

Oud Over 134
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding WOONBLOK, bestaande uit vier woonhuizen, als onderdeel van het voormalige glasfabriekscomplex 'De Glashut', oorspronkelijk bestaa..

Toegangshek Wallestein

Vreelandseweg 23
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK "WALLSTEIN". Gemetselde hekpijlers, 17e eeuw.

Loenderveense Molen

Oud Over 104
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
POLDERMOLEN uit 1716. Achtkante bovenkruier.

betonnen werken fort kijkuit

betonnen werken fort kijkuit
nigtevecht (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 14. Inundatiesluis/duikersluis (Vechtoever). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding INUNDATIESLUIS / DUIKERSLUIS (Vechtoever), als c..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Glashut in Loenen aan de Vecht