Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cronenburgherbrug in Loenen aan de Vecht

Weg En Waterwerk

Bloklaan 1
3632NZ Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Cronenburgherbrug

Omschrijving complexonderdeel 1 De BRUG, Cronenburgherbrug geheten, uitgevoerd in Zakelijk Expressionistische stijl, is gelegen in de Bloklaan over de Vecht. De brug bestaat uit drie delen, te weten een dubbele stalen basculebrug tussen twee vaste gemetselde korfboogvormige doorvaartopeningen. Het metselwerk van rode baksteen in staand verband is voorzien van granieten afdekplaten. De kelderpijlers van het basculebrugdeel zijn bekleed met granieten platen. Boven op de pijlers staat op een rechthoekig granieten voetstuk een hoge smalle lantaarn van glas en staal met het fabrieksmerk van de firma Winkelman uit Amsterdam. Aan de buitenzijde van deze voetstukken is het wapen van de provincie Utrecht aangebracht, te weten twee rode leeuwen met twee witte kruizen. De basculebrug heeft stalen hekwerken van buisprofiel. Langs de vaste brugdelen zijn stalen hekwerken geplaatst van buisprofiel op een granieten voet. Aan drie zijden sluit het hekwerk aan op een gemetseld landhoofd, dat eindigt in een gemetselde bank voorzien van een granieten zitting met een ronde pijlervormige beƫindiging en een dwars daarop geplaatste bloembak. Aan de vierde zijde (noordoostzijde) sluit het landhoofd aan op de brugwachterswoning. In de beide brugkelders bevinden zich contragewichten van geklonken staal met een elektrisch aangedreven raderwerk. Waardering complexonderdeel 1 De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als qua hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik gaaf voorbeeld van een dubbele basculebrug tussen twee vaste gemetselde doorvaartopeningen, in 1933 gebouwd naar ontwerp van de architect F. van Laren in Zakelijk Expressionistische stijl met vier lantaarns uit de bouwtijd. Tevens vanwege de belangrijke ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520339
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cronenburgherbrug in Loenen aan de Vecht

Cronenburgherbrug

Bloklaan 1
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 De aan het water gelegen BRUGWACHTERSWONING is in 1933 gebouwd in de vorm van een klein landhuis in Gooise ..

Cronenburgherbrug

Mijndensedijk 2
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 De ten opzichte van de weg lager gelegen, aan het water gesitueerde DIENSTWONING met voormalige BRANDSPUITB..

Gepleisterde lage huizen, ramen met kleine roeden en halve luiken, topgevel en zadeldak

Mijndensedijk 5
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Gepleisterde lage HUIZEN, ramen met kleine roeden en halve luiken, topgevel en zadeldak.

Gepleisterd laag huis, ramen met kleine roeden en halve luiken, zadeldak

Mijndensedijk 1
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Gepleisterd laag HUIS, ramen met kleine roeden en halve luiken, zadeldak.

Cronenburgh

Rijksstraatweg 84
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 Het HOOFDGEBOUW Cronenburgh is een in 1925 naar ontwerp van de architect W.H. Willms gebouwd herenhuis in N..

Kaart & Routeplanner

Route naar Cronenburgherbrug in Loenen aan de Vecht

Foto's (1)