Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangsbrug met hek in Noordwijk

Tuin Park Landgoed

Nachtegaalslaan 29
2201AV Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: voor 1817


Beschrijving van Toegangsbrug met hek

Omschrijving TOEGANGSBRUG met HEK behorende tot de buitenplaats Offem. Op een in kruisverband gemetselde bakstenen boogbrug met gebogen keermuren uit de negentiende eeuw, staat een vroeg-19de-eeuws gietijzeren hek bestaande uit dubbele hekvleugels tussen zuiltjes geflankeerd door zijstukken en een voluutvormige beƫindiging aan de waterzijde. Het achterhek staat op de kaart uit 1817 van H. van Zutphen ingetekend. Waardering TOEGANGSBRUG met HEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving en materiaalgebruik; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de portierswoning; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520336
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangsbrug met hek in Noordwijk

Portierswoning achterhek

Nachtegaalslaan 29
Noordwijk
Omschrijving PORTIERSWONING ACHTERHEK behorende tot de buitenplaats Offem. Haaks op de Nachtegaalslaan, met de voorgevel naar het zuiden g..

Koetshuis

Nieuwe Offemweg 11
Noordwijk
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Offem. Het op U-vormige grondslag opgetrokken bakstenen koetshuis in traditioneel a..

Historische tuin- en parkaanleg

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Offem. De oudste kern van de aanleg wordt gevormd door de oorsp..

Tuinsieraden

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Offem. a) nabij het koetshuis aan de vijver/gracht staan twee 19de-eeuwse rechtho..

Prieel

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving PRIEEL behorende tot de buitenplaats Offem. In de aanleg staat een op rechthoekige grondslag gebouwd houten prieel (XIXd of X..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangsbrug met hek in Noordwijk

Foto's (1)