Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portierswoning achterhek in Noordwijk

Woonhuis

Nachtegaalslaan 29
2201AV Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1862-1863


Beschrijving van Portierswoning achterhek

Omschrijving PORTIERSWONING ACHTERHEK behorende tot de buitenplaats Offem. Haaks op de Nachtegaalslaan, met de voorgevel naar het zuiden gekeerd, staat een (geel)gepleisterde dienstwoning uit 1862-1863. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken eenlaagse woonhuis met grijze plint is één beuk diep en drie traveeën breed met op de hoeken lisenen van blokwerk en onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek voorzien van windveren en gevelmakelaar. De voorgevel heeft centraal een middenrisaliet doorlopend tot en met de eerste verdieping en beëindigd door een steekkapje; in de risaliet, die gedecoreerd is met geblokte hoeklisenen, de toegangsdeur met bovenlicht geplaatst in een portaal, daarboven een rondboogvenster met ruitvormige roedenverdeling en een smal ijzeren balkonnetje op consoles. Aan weerszijden houten openslaande vensters met luiken en bovenlichten met roedenverdeling; zijgevels ijzeren rozetvensters met roeden. Tegen de achtergevel is een eenlaagse uitbouw onder lessenaarsdak Waardering PORTIERSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520335
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portierswoning achterhek in Noordwijk

Toegangsbrug met hek

Nachtegaalslaan 29
Noordwijk
Omschrijving TOEGANGSBRUG met HEK behorende tot de buitenplaats Offem. Op een in kruisverband gemetselde bakstenen boogbrug met gebogen ke..

Koetshuis

Nieuwe Offemweg 11
Noordwijk
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Offem. Het op U-vormige grondslag opgetrokken bakstenen koetshuis in traditioneel a..

Historische tuin- en parkaanleg

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Offem. De oudste kern van de aanleg wordt gevormd door de oorsp..

Tuinsieraden

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Offem. a) nabij het koetshuis aan de vijver/gracht staan twee 19de-eeuwse rechtho..

Prieel

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving PRIEEL behorende tot de buitenplaats Offem. In de aanleg staat een op rechthoekige grondslag gebouwd houten prieel (XIXd of X..

Kaart & Routeplanner

Route naar Portierswoning achterhek in Noordwijk

Foto's (2)