Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moestuinensemble in Noordwijk

Tuin Park Landgoed

Nieuwe Offemweg 1
2201AP Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Moestuinensemble

Omschrijving MOESTUINENSEMBLE behorende tot de buitenplaats Offem. In het oostelijke deel van de aanleg ligt een moestuin met aan twee zijden gebogen bakstenen TUINMUREN uit ca.1870 (of later); een beukenhaag markeert de recht afgesloten zuidzijde. De toegang bevindt zich aan de noordzijde tussen twee gemetselde pijlers; links daarvan een bakstenen TUINSCHUUR op rechthoekige grondslag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met topgevels. Aan oostzijde ligt een rechthoekige betonnen WATERRESEVOIR met bijbehorende HANDPOMP, het pompsysteem zorgde voor bevloeiing van de moestuin. Aan de zuidzijde is een houten treilage waar leiperen tegen zijn geplaatst. Waardering MOESTUINENSEMBLE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520332
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Moestuinensemble in Noordwijk

Historische tuin- en parkaanleg

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Offem. De oudste kern van de aanleg wordt gevormd door de oorsp..

Tuinsieraden

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Offem. a) nabij het koetshuis aan de vijver/gracht staan twee 19de-eeuwse rechtho..

Prieel

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving PRIEEL behorende tot de buitenplaats Offem. In de aanleg staat een op rechthoekige grondslag gebouwd houten prieel (XIXd of X..

Dienstwoning met tuinmuur

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving DIENSTWONING (deel van het huidige hoofdgebouw) MET TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Offem. Op het terrein van de voorm..

Koetshuis

Nieuwe Offemweg 11
Noordwijk
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Offem. Het op U-vormige grondslag opgetrokken bakstenen koetshuis in traditioneel a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Moestuinensemble in Noordwijk