Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prieel in Noordwijk

Tuin Park Landgoed

Nieuwe Offemweg 1
2201AP Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw of eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van Prieel

Omschrijving PRIEEL behorende tot de buitenplaats Offem. In de aanleg staat een op rechthoekige grondslag gebouwd houten prieel (XIXd of XXa) met in vakwerk opgetrokken wanden onder een kruisvormig, overstekend zadeldakje met bedekking van houten leien. Het overstek rust op schoren, rondboog beschot. De voorzijde is grotendeels open uitgevoerd met een rond topvenster. Rustiek landelijke stijl. Waardering PRIEEL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving in rustiek, landelijke bouwstijl en het materiaalgebruik (hout); - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de aanleg in landschapsstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520331
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prieel in Noordwijk

Historische tuin- en parkaanleg

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Offem. De oudste kern van de aanleg wordt gevormd door de oorsp..

Tuinsieraden

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Offem. a) nabij het koetshuis aan de vijver/gracht staan twee 19de-eeuwse rechtho..

Moestuinensemble

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving MOESTUINENSEMBLE behorende tot de buitenplaats Offem. In het oostelijke deel van de aanleg ligt een moestuin met aan twee zij..

Dienstwoning met tuinmuur

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving DIENSTWONING (deel van het huidige hoofdgebouw) MET TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Offem. Op het terrein van de voorm..

Koetshuis

Nieuwe Offemweg 11
Noordwijk
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Offem. Het op U-vormige grondslag opgetrokken bakstenen koetshuis in traditioneel a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prieel in Noordwijk