Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Noordwijk

Woonhuis

Nieuwe Offemweg 13
2201AP Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats Offem. Naast het koetshuis staat een op langwerpige grondslag opgetrokken bakstenen tuinmanswoning uit 1866 (zie gevelsteen) met een latere aanbouw van een woning waardoor een L-vormig plattegrond is ontstaan. Het pand op donkere plint bestaat uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met topgevels en hoeklisenen. De kopse voorgevel heeft een rondboog spaarnis waarin één vensteras met op de begane grond een gekoppeld rondboogvenster en op de verdieping een rondboog klapvenster. In de linker zijgevel bevinden zich twee risalieten met vooruitspringende portieken met steekkapje, verdere indeling met rondboogvensters. De rechter zijgevel heeft een onregelmatige indeling met rechtgesloten vensters en een rechthoekige aanbouw (woonhuis) onder een zadeldak. Dit woonhuis heeft blinde zijgevels; de voorgevel heeft in het midden de toegangsdeur geflankeerd door een kruisvenster met halve luiken; in het dakschild twee dakkapellen. Waardering DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in de trant van het koetshuis; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520329
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Noordwijk

Het "Doelenveld" met mast en schietbaan

Offemweg 17
Noordwijk
Naast het schietterrein (terzijde van nr 15) gelegen verdiepingsloos gepleisterd pand, voordeur en vensters gewijzigd, 9-ruits schuifvenster..

Klein Offem

Offemweg 19
Noordwijk
Inleiding Het LANDHUIS `Klein Offem' dateert in oorsprong uit de achttiende eeuw maar heeft tijdens verbouwingen in de negentiende eeuw het..

Herenhuis

Voorstraat 47
Noordwijk
Inleiding Het HERENHUIS met rijk geornamenteerde lijstgevel in de stijl van het Eclecticisme is in 1872 gebouwd als pastorie bij de N.H. ke..

Woonhuis met in- en uitgezwenkte topgevel

Voorstraat 49
Noordwijk
WOONHUIS met in- en uitgezwenkte topgevel, links eindigt het metselwerk met kopklesoor; bovenbouw XVII, onderbouw XVIII. Omlijsting met zijl..

Huis

Voorstraat 55
Noordwijk
Vijf ramen breed XVIIIe eeuws huis, kozijnen met gebogen bovendorpels waarop zeer fijn gemetselde hoge strekken, rijk versierde deuromlijsti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning in Noordwijk