Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Noordwijk

Kasteel Buitenplaats

Nieuwe Offemweg 11
2201AP Noordwijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Offem. Het op U-vormige grondslag opgetrokken bakstenen koetshuis in traditioneel ambachtelijke stijl dateert uit 1858 (zie gevelsteen). Het pand met hoge plint bestaat uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldaken; alle gevels worden beëindigd door een kroonlijst. De frontgevel wordt gekenmerkt door twee vooruitspringende zijvleugels die een binnenplaats omsluiten. De drie gevels aan de binnenplaatszijde zijn ritmisch geleed door segmentboogvormig afgesloten spaarnissen waartussen uitgemetselde lisenen bekroond door een hardstenen lijst; elke gevel heeft drie nissen, waarin een dubbele poort of een meerruitsvenster is aangebracht, de middelste twee tegenover elkaar liggende nissen zijn blind uitgevoerd. De kopse zijden van de zijvleugels hebben topgevels met één vensteras gevat in een rondboog spaarnis, waarin een meerruitsvenster op de begane grond en een getoogde houten luik op de verdieping. Linker zijgevel indeling met stalvensters, rechter zijgevel met deuren en (gietijzeren) vensters. De achtergevel bestaat uit een middendeel met drie vensterassen geflaneerd door twee topgevels met één vensteras. In het midden een dubbel getoogde inrijdeur met een meerruitsvenster aan weerszijden; rechts daarvan een excentrisch geplaatse staldeur met in de top een getoogd hooiluik, links daarvan een meerruitsvenster met in de top eveneens een getoogd hooiluik. In het INTERIEUR is onder meer van belang de gaaf bewaarde ruimte-indeling bestaande uit een grote centrale ruimte met aan weerszijden de paardenstallen, tuig- en poetskamer, hooizolder; gaaf bewaarde aankleding met paneeldeuren, omlijstingen, lambriseringen, houten paardenboxen en ijzeren ruiven. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in combinatie met de gaafheid van in- en exterieur; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520328
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Noordwijk

Historische tuin- en parkaanleg

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Offem. De oudste kern van de aanleg wordt gevormd door de oorsp..

Tuinsieraden

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Offem. a) nabij het koetshuis aan de vijver/gracht staan twee 19de-eeuwse rechtho..

Prieel

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving PRIEEL behorende tot de buitenplaats Offem. In de aanleg staat een op rechthoekige grondslag gebouwd houten prieel (XIXd of X..

Moestuinensemble

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving MOESTUINENSEMBLE behorende tot de buitenplaats Offem. In het oostelijke deel van de aanleg ligt een moestuin met aan twee zij..

Dienstwoning met tuinmuur

Nieuwe Offemweg 1
Noordwijk
Omschrijving DIENSTWONING (deel van het huidige hoofdgebouw) MET TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Offem. Op het terrein van de voorm..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Noordwijk