Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Ossenbroek in Beers NB

Kasteel Buitenplaats

Heuf 16
5437NA Beers NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: waarschijnlijk tweede helft 18e eeuw


Beschrijving van Huis Ossenbroek

HUIS (onderdeel 1) Omschrijving: Het huis bestaat uit enkele woon- en bedrijfsgebouwen en muren rond een rechthoekige binnenplaats. De buitenplaats is door middel van enkele grote en kleine poorten ontsloten. Tegenover de hoofdingang bevindt zich een hek met hardstenen pijlers voorzien van bollen en een smeedijzeren hekwerk. Middenop de binnenplaats een houten duiventil, voor het huis leilinden. Het pand is gezien de verhoudingen van de schuifvensters gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw, mogelijk deels met gebruikmaking van oude bakstenen. Blijkens een gedenksteen bij de hoofdingang van het woonhuis in 1850 verbouwd - wellicht is toen de huidige hoofdingang gemaakt. De plaat draagt het opschrift 'HUIS OSSENBROEK 1850'. Het complex is tussen 1972-1976 gerestaureerd en verbouwd naar ontwerp van architect J. de Jong uit Schayk. Enkele grote schuren zijn toen - of reeds omstreeks 1969 - gesloopt. Oostelijk op de binnenplaats bevindt zich het hoofdgebouw, het woonhuis, een langgerekt eenlaags pand onder wolfdak met rode oud-Hollandse pannen. In de kopgevels zijn vlechtingen toegepast. Het pand is voorzien van een slemplaag. Rondom zijn veelruits schuifvensters met luiken toegepast. Inwendig heeft het pand nog gedeeltelijk de oude structuur die herinnert aan de oude scheiding tussen heren- en boerenhuis die tot 1976 bestond. Sindsdien heeft het pand geen agrarische bestemming meer. Er zijn diverse oude binnenmuren, balklagen, deuren en deuromlijstingen enz. bewaard. Aan de andere zijden van de binnenplaats eenlaags schuren, bergingen, garage, voorzien van zadel- en schilddaken. Deze gebouwen bevatten onder andere nog gedeelten van oude kapconstructies. Waardering: Het huis Ossenbroek, waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw en meermalen verbouwd, is van algemeen belang vanwege: - de typologie van het huis, een ommuurde hofstede met woon- en economiegebouwen; daarmee is het een kenmerkend en zeldzaam voorbeeld van een tot buitenplaats geƫvolueerde boerderij; - bijzondere onderdelen die refereren aan de status en het gebruik van het huis zoals duiventil en jachtkamer; - het hekwerk; - naast een betrekkelijk gave hoofdvorm zijn veel oorspronkelijke details en constructies bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Ossenbroek in Beers NB

Ossenbroek: parkaanleg

Heuf 16
Beers NB (Gemeente Cuijk)
PARKAANLEG (onderdeel 2) Omschrijving: Het park van Ossenbroek bestaat in hoofdzaak uit twee gedeelten. In de zuidoostelijke hoek een eenv..

Ossenbroek: jachtopzienerswoning

Heuf 20
Beers NB (Gemeente Cuijk)
JACHTOPZIENERSWONING (onderdeel 3) Omschrijving: De jachtopzienerswoning is omstreeks 1930 gebouwd op een bescheiden verhoging. Het is ee..

Klein Garisveld

Tongelaar 24
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Boerderij "Kleine Garisveld, uit 1820 (jaartalankers) daterende boerderij van het middenlangsdeeltype, waarvan het voorhuis aan de rechterzi..

Gemeentehuis

Grotestraat 4
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Het voormalige GEMEENTEHUIS van Beers is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Grotestraat. Het pand werd in 1915 gebouwd in lat..

Sint-Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
St. Lambertuskerk; in 1890 naar ontwerp van de Roermondse architect C. Franssen gebouwde basilicale kerk. Het tegen de 15e eeuwse toren (ree..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)