Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterhout: paardenstal in Nijmegen

Kasteel Buitenplaats

van Boetzelaerstraat 1
6515JD Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Oosterhout: paardenstal

Onderdeel 5B Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met aangebouwd koetshuis het hoofdbestanddeel vormt, gebouwd in de laatste kwart van de 19de eeuw met neoclassicistische kenmerken. Het complex is toegankelijk vanaf de Groenestraat. Omschrijving Met de nok parallel aan het toegangspad staat een asymmetrisch opgezette en in metselwerk met knipvoegen opgetrokken 19de-eeuwse PAARDENSTAL onder een zadeldak met waterborden en windveren op klossen. De linkergevel is met gebintkolommen, schoren, een dakrondbalk en een halfhoog houten schot dichtgezet. Indeling met getoogde stalvensters en deuren. Waardering De PAARDENSTAL, deeluitmakend van een complex van koetshuis annex stal met schuur en paardenstal is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging in de directe nabijheid van het hoofdgebouw; - vanwege de ensemblewaarde en gelijkvormige vormgeving met neoclassicistische elementen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520314
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterhout: paardenstal in Nijmegen

Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oosterhout. De aanleg rondom het huis Oosterhout..

Oosterhout: tuinmuren

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 3 Omschrijving TUINMUREN. Ten oosten van het huis ligt een nutstuin (op maaiveldniveau) oorspronkelijk moestuin en boomgaard ..

Oosterhout: prieel

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 4 Omschrijving In de aanleg staat een op ronde grondslag opgetrokken 19de-eeuws PRIEEL in rustieke stijl met wanden van boomsta..

Oosterhout: koetshuis annex stal

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5A Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Huis Oosterhout: schuur

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5C Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterhout: paardenstal in Nijmegen

Foto's (1)