Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterhout: koetshuis annex stal in Nijmegen

Kasteel Buitenplaats

van Boetzelaerstraat 1
6515JD Nijmegen
Gelderland


Beschrijving van Oosterhout: koetshuis annex stal

Onderdeel 5A Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met aangebouwd koetshuis het hoofdbestanddeel vormt, gebouwd in de laatste kwart van de 19de eeuw met neoclassicistische kenmerken. Het complex is toegankelijk vanaf de Groenestraat. Omschrijving Dwars op het hoofdgebouw staat het op rechthoekige grondslag opgetrokken KOETSHUIS ANNEX STAL van één bouwlaag met kapverdieping (zolder en vliering) onder met gesmoorde keramische muldenpannen gedekt zadeldak met koningsstijl en makelaar. De bakstenen gevels met uitgemetselde plinten zijn gelijkvormig gedetailleerd met lisenen waartussen spaarvelden, welke de kopgevels in zes vlakken onderverdelen. Deze gevels kennen een symmetrische indeling met segmentboogvormig afgeronde deel- en staldeuren en hooiluiken, alsmede getoogde gietijzeren staande zesruits stalvensters met radiaaltracering in de bovenlichten, en ronde vensters met bloemmotief. De zijgevels hebben muizetanden en een dagkantprofilering langs de dakrand. Op regelmatige afstand bevinden zich getoogde gietijzeren stalvensters (liggend) met siertracering en getoogde staldeuren. Tegen de rechter zijgevel is een woonhuis van latere datum, deze is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering KOETSHUIS ANNEX STAL, deeluitmakend van een complex van koetshuis annex stal is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging in de directe nabijheid van het hoofdgebouw; - vanwege de ensemblewaarde en gelijkvormige vormgeving met neoclassicistische elementen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520313
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterhout: koetshuis annex stal in Nijmegen

Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oosterhout. De aanleg rondom het huis Oosterhout..

Oosterhout: tuinmuren

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 3 Omschrijving TUINMUREN. Ten oosten van het huis ligt een nutstuin (op maaiveldniveau) oorspronkelijk moestuin en boomgaard ..

Oosterhout: prieel

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 4 Omschrijving In de aanleg staat een op ronde grondslag opgetrokken 19de-eeuws PRIEEL in rustieke stijl met wanden van boomsta..

Oosterhout: paardenstal

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5B Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Huis Oosterhout: schuur

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5C Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterhout: koetshuis annex stal in Nijmegen

Foto's (3)