Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg in Nijmegen

Tuin Park Landgoed

van Boetzelaerstraat 1
6515JD Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg

Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oosterhout. De aanleg rondom het huis Oosterhout is vanaf de bouw van het huis in circa 1850 tot stand gekomen en is thans nog gaaf aanwezig. De rechte toegangsweg met originele bestrating loopt vanaf de Groenestraat. Op een Topografische Militaire Kaart (TMK) uit 1887 wordt het huis omringd door (wandel)bos, boomgaarden en weilanden. Tussen 1887 en 1903 is het goed verder verfraaid met een sterrenbos en een brede (zicht)laan, die vanaf de dijk loodrecht op de as van de achtergevel van het huis is geprojecteerd. Deze laan maakt enkele honderden meters voor het huis een haakse hoek en voert langs de zijgevel naar de hoofdingang aan de noordzijde. Vanaf de achterzijde van het huis loopt een fraai zicht over de verdiept liggende, iets glooiende open ruimte dat door bossen wordt omzoomd met de zichtlaan als enige uitsparing. Op het grasveld staat een rode beuk, enkele magnolia's en taxus. Rechts van de laan ligt het sterrenbos, als laat 19de-eeuws neoformeel element. Het stervormige lanenpatroon (in aanleg acht lanen) komt samen bij een heuveltje. Aan de oostzijde grenst het sterrenbos aan weilanden, alwaar aansluitend op de oost-west as een oude kweldijk met laanbeplanting loopt, deze komt voor op oude kaarten en is mogelijk een laatste restant van de verbindingslaan tussen het voormalige huis Oosterhout en Waaijestein. Direct terzijde van het huis was, tussen twee tuinmuren, de moestuin annex boomgaard gesitueerd waarvan thans een deel bewaard is gebleven. Het andere deel, tussen de tuinmuur en een beukenhaag, heeft in de jaren dertig van de twintigste eeuw een aanleg gekregen bestaande uit vakken van buxus, ontworpen door de tuinarchitect Mien Ruys. In deze periode is ook de gravel tennisbaan gerealiseerd. Aan de oostkant van het huis ligt een pinetum en een jachtbosje, aan de westkant een wandelbos met eiken en beuken. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de historische tuin- en parkaanleg, die in de tweede helft van de 19de eeuw tot stand gekomen is en uit verschillende elementen bestaat: kleinschalige aanleg in landschapsstijl, wandelbos, sterrenbos, pinetum, moestuin; - vanwege de kleinschalige tuinaanleg uit circa 1935 naar ontwerp van tuinarchitecte Mien Ruys; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520309
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg in Nijmegen

Oosterhout: tuinmuren

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 3 Omschrijving TUINMUREN. Ten oosten van het huis ligt een nutstuin (op maaiveldniveau) oorspronkelijk moestuin en boomgaard ..

Oosterhout: prieel

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 4 Omschrijving In de aanleg staat een op ronde grondslag opgetrokken 19de-eeuws PRIEEL in rustieke stijl met wanden van boomsta..

Oosterhout: koetshuis annex stal

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5A Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Oosterhout: paardenstal

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5B Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Huis Oosterhout: schuur

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5C Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg in Nijmegen

Foto's (2)