Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterhout: hoofdgebouw in Nijmegen

Kasteel Buitenplaats

Waaldijk 49
6515JA Nijmegen
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Oosterhout: hoofdgebouw

Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oosterhout). Op een verhoging in het landschap staat een witgepleisterd huis (oorspronkelijk boerderij) uit circa 1850 dat in circa 1930 aan de noord- en zuidzijde is uitgebreid. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken hoofdgebouw bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak, de aanbouw is lager opgetrokken en bestaat uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak. De gevels kennen een eenvoudige detaillering met kroonlijsten en een invulling met zesruits vensters met luiken. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noord) heeft een middenrisaliet geflankeerd door één vensteras opgebouwd uit een getralied souterrainvenster en twee zesruits vensters. Centraal aan een vijftredig bordes de toegangspartij bestaande uit een paneeldeur met smalle zijlichten voorzien van ruitvormige roedenverdeling en een bovenlicht voorzien van spaakroeden; het geheel is gevat in een omlijsting met pilasters en een kroonlijst. Op de verdieping, boven de toegangspartij, is een zesruits venster geflankeerd door een drieruits (staand) venster, daarboven een dakkapel. De drie-assige achtergevel heeft een middenrisaliet die met één bouwlaag boven de daklijst uitsteekt, waardoor het geheel een torenvormig aanzien krijgt. Het platte dak van de risaliet met ijzeren hekwerk rondom doet dienst als belvédère. De risaliet heeft een getoogde deurpartij waarvoor twee zuilen die een balkon dragen met ijzeren balustrade; op de eerste verdieping dubbele balkondeuren met rechthoekig bovenlicht voorzien van ruitvormige roedentracering; ook op de tweede verdieping dubbele balkondeuren die op een, door consoles gedragen, smal balkon met ijzeren balustrade openen. De aanbouw heeft getoogde dubbele deuren op de begane grond en gekoppelde meerruits vensters op de verdieping; in zijgevel een zandstenen steen met opschrift 'Rien sans Dieu' waarschijnlijk daterend uit 1634 en gemaakt bij de geboorte van Gerrit van Hackfort. Waardering HOOFDGEBOUW (Oosterhout) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere architectonische vormgeving; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520308
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterhout: hoofdgebouw in Nijmegen

Oosterhout: historische tuin- en parkaanleg

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oosterhout. De aanleg rondom het huis Oosterhout..

Oosterhout: tuinmuren

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 3 Omschrijving TUINMUREN. Ten oosten van het huis ligt een nutstuin (op maaiveldniveau) oorspronkelijk moestuin en boomgaard ..

Oosterhout: prieel

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 4 Omschrijving In de aanleg staat een op ronde grondslag opgetrokken 19de-eeuws PRIEEL in rustieke stijl met wanden van boomsta..

Oosterhout: koetshuis annex stal

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5A Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Oosterhout: paardenstal

van Boetzelaerstraat 1
Nijmegen
Onderdeel 5B Inleiding Direct ten noorden van het hoofdgebouw staat een complex van vier bakstenen bijgebouwen, waarvan de grote stal met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterhout: hoofdgebouw in Nijmegen

Foto's (3)