Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg in Heiloo

Kerkelijk Gebouw

Kapellaan 6
1851PE Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg

Omschrijving CALVARIEBERG aangelegd in 1912 als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' in het algemeen en de parkachtige aanleg in Engelse landschapsstijl in het bijzonder. De twaalfde statie is niet als de overige staties uitgevoerd als een kleine kapel met tegeltableau, maar in concreto aangelegd in de zuidoosthoek van het terrein. In 1912 werd de calvarieberg opgeworpen met grond afkomstig uit de vijver. Het betonnen kruis is na de Tweede Weeldoorlog geplaatst ter vervanging van eerdere omgewaaide houten exemplaren. Het huidige corpus dateert uit het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw. De oorspronkelijke beeldengroep op de calvarieberg (Maria en Johannes) is in 1974 verwijderd. Kuntmatig opgeworpen heuvel die aan de voorzijde bekleed is met ruwe natuursteenblokken waartussen cement. Een trap rechtsvoor leidt naar het betonnen kruis bovenop de rotspartij. Op het vlakke terrein vóór de calvarieberg staan drie rijen eenvoudige banken waarvan de zitting bestaat uit een houten plank rustend op drie in de grond geplaatste betonnen platen. Waardering CALVARIEBERG met bijbehorend bankenplan is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het bedevaartscomlex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520304
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Onze Lieve Vrouw ter Nood is een titel van Maria, de moeder van Jezus. De Nood Gods verwijst vaak naar droefheid van Maria met het lichaam van de gestorven Jezus op haar schoot. Dit beeld is dan de piëta.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg in Heiloo

Vrijstaand rustaltaar

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Vrijstaand RUSTALTAAR met centrale plattegrond vermoedelijk gerealiseerd ten tijde van de aanleg in het tweede decennium van d..

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Dertien KRUISWEGSTATIES in 1915 gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. Linksvoor ..

Aanleg en twee hekpijlers

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving AANLEG en twee HEKPIJLERS aan de Kapellaan gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. ..

Bedevaartkerk

Kapellaan 6a
Heiloo
Omschrijving De BEDEVAARTSKERK is in 1913 gebouwd als noodkerk naar ontwerp van Jan Stuyt als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lie..

Genadekapel

Kapellaan 8
Heiloo
Inleiding GENADEKAPEL met ATRIUM en WATERPUT 'Runxputte' gebouwd in 1930 naar ontwerp van Jan Stuyt als onderdeel van het bedevaartscomplex..

Kaart & Routeplanner

Route naar Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg in Heiloo

Foto's (1)