Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie in Heiloo

Kerkelijk Gebouw

Kapellaan 6
1851PE Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 1912-1915


Beschrijving van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie

Omschrijving Dertien KRUISWEGSTATIES in 1915 gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. Linksvoor de noodkerk begint een slingerend bospad dat langs de noordzijde van de open middenruimte in een wijde boog om de vijver voert en langs de zuidrand van het middenterrein in rechte lijn eindigt bij de noodkerk. Langs het gehele pad zijn op regelmatige afstand van elkaar dertien kruiswegstaties opgetrokken in de vorm van een kleine kapel (de twaalfde statie, de Calvarieberg in de zuidoosthoek, is afzonderlijk beschreven). De dertien identieke kapelletjes zijn boven een ondiepe rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode handvormsteen waalformaat in kruisverband met platvolle voeg en voorzien van een overstekend zadeldak gedekt met onderaan halfronde rode daktegels. Boven de voorgevel heeft het zadeldak geprofileerde windveren die bekroond worden door een houten schijf met opliggend kruisteken. Een rondboogopening in de voorgevel biedt uitzicht op een terugliggend halfrond tegeltableau in de achterwand van de ondiepe kapel. Hierop is telkens één van de veertien staties uit het lijdensverhaal van Christus afgebeeld (in de kleuren bruin, wit, lichtgeel en beige). De vloer van de kapel is betegeld met witte en lichtgele tegels in schaakbordpatroon. Vóór elke kapel staat een houten knielbank. Waardering Dertien KRUISWEGSTATIES gerealiseerd in 1915 en gesitueerd langs een slingerend bospad als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. De kruiswegstaties zijn van algemeen belang wegens cultuur-en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het bedevaartscomplex Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Onze Lieve Vrouw ter Nood is een titel van Maria, de moeder van Jezus. De Nood Gods verwijst vaak naar droefheid van Maria met het lichaam van de gestorven Jezus op haar schoot. Dit beeld is dan de piëta.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie in Heiloo

Aanleg en twee hekpijlers

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving AANLEG en twee HEKPIJLERS aan de Kapellaan gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. ..

Vrijstaand rustaltaar

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving Vrijstaand RUSTALTAAR met centrale plattegrond vermoedelijk gerealiseerd ten tijde van de aanleg in het tweede decennium van d..

Willibrordusbeeld

Kapellaan 6
Heiloo
WILLIBRORDUSBEELD vervaardigd in 1935 als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' naar ontwerp van de Haagse beeldh..

Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Calvarieberg

Kapellaan 6
Heiloo
Omschrijving CALVARIEBERG aangelegd in 1912 als onderdeel van het complex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood' in het algemeen en de parkachtige aa..

Bedevaartkerk

Kapellaan 6a
Heiloo
Omschrijving De BEDEVAARTSKERK is in 1913 gebouwd als noodkerk naar ontwerp van Jan Stuyt als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)