Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie in Heiloo

Kapellaan 6

Beschrijving van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, kruiswegstatie

Omschrijving Dertien KRUISWEGSTATIES in 1915 gerealiseerd als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. Linksvoor de noodkerk begint een slingerend bospad dat langs de noordzijde van de open middenruimte in een wijde boog om de vijver voert en langs de zuidrand van het middenterrein in rechte lijn eindigt bij de noodkerk. Langs het gehele pad zijn op regelmatige afstand van elkaar dertien kruiswegstaties opgetrokken in de vorm van een kleine kapel (de twaalfde statie, de Calvarieberg in de zuidoosthoek, is afzonderlijk beschreven). De dertien identieke kapelletjes zijn boven een ondiepe rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode handvormsteen waalformaat in kruisverband met platvolle voeg en voorzien van een overstekend zadeldak gedekt met onderaan halfronde rode daktegels. Boven de voorgevel heeft het zadeldak geprofileerde windveren die bekroond worden door een houten schijf met opliggend kruisteken. Een rondboogopening in de voorgevel biedt uitzicht op een terugliggend halfrond tegeltableau in de achterwand van de ondiepe kapel. Hierop is telkens één van de veertien staties uit het lijdensverhaal van Christus afgebeeld (in de kleuren bruin, wit, lichtgeel en beige). De vloer van de kapel is betegeld met witte en lichtgele tegels in schaakbordpatroon. Vóór elke kapel staat een houten knielbank. Waardering Dertien KRUISWEGSTATIES gerealiseerd in 1915 en gesitueerd langs een slingerend bospad als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. De kruiswegstaties zijn van algemeen belang wegens cultuur-en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het bedevaartscomplex Ónze Lieve Vrouwe ter Nood'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)