Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Lochem

Tuin Park Landgoed

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 7: TUINMUUR en SCHUTTING; in de moestuin; in oorsprong 18de-eeuws; veel vernieuwd in de 19de en 20ste eeuw; de bakstenen muur met ezelsrug sluit aan op het koetshuis en loopt westwaarts in het verlengde van de voorgevel ervan; na enkele meters via een rechte hoek naar het zuiden, en weer via een haakse bocht naar het oosten, waar hij aansluit op de noordwestpunt van de westelijke schuur; de schutting met horizontale delen, recent (jaren 70 van de 20e eeuw) vernieuwd, staat midden in de moestuin en scheidt de boomgaard van de plek met de kassen en bakken (zie onder 8); de schutting loopt noord-zuid vanaf de zuidwesthoek van de tuinmuur; leifruit. Waardering TUINMUUR en SCHUTTING, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en functionele waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520300
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Lochem

kasteel buitenplaats

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 1: HUIS DE VELHORST. Het huidige landhuis is ontstaan uit een 17de-eeuwse omgrachte spieker die in 1741 gedeelteli..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARKAANLEG. Rond het huis ligt een vroeg 19de-eeuwse landschappelijke aanleg op basis van een eenvo..

kasteel buitenplaats

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 3: Ten zuiden van het voorplein staat het KOETSHUIS met stal. Waarschijnlijk is dit ook in 1741 gebouwd, tegelijk me..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 4: Direct ten zuiden van het koetshuis; liggen twee SCHUREN, een uit de 18de en een uit de late 19de eeuw. Door een ..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 5: KOEPELS; er zijn twee verschillende tuinkoepels: de ene in het uiterste westen van de aanleg en de andere ten noo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)