Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Lochem

Tuin Park Landgoed

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 5: KOEPELS; er zijn twee verschillende tuinkoepels: de ene in het uiterste westen van de aanleg en de andere ten noordoosten van het huis in de Polhof. De eerste staat in het zgn. Boombosch en wordt op de kadastrale minuut van 1825 aangegeven als 'koepel'. Via een slingerpad door het bos kon de koepel worden bereikt. De koepel bood uitzicht op de Berkel. Het is een achthoekig, uit twee soorten baksteen opgetrokken ( N.B.: was tot in de jaren 80 van de 20ste eeuw gepleisterd) gebouwtje met rieten dak, een houten deur, via een trapje toegankelijk en 6-lichtsventsers met luiken. De tweede staat in de Polhof en betreft een zgn. draaikoepel, een houten prieel, dat eertijds draaien kon. Deze koepel is na 1945 verplaatst vanuit het Boombosch. , XX-a; vierkant bouwsel onder zadeldakje met open voorzijde; wanden met verticale kraaldelen; voorzijde met houten pilaartjes en ajour gezaagde balustrade; in wit en donkergroen geschilderd. Waardering KOEPELS, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van algemeen cultuurhistorisch belang - vanwege de ouderdom - vanwege het type - vanwege de cultuurhistorische, functionele en ornamentele waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520298
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Lochem

kasteel buitenplaats

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 1: HUIS DE VELHORST. Het huidige landhuis is ontstaan uit een 17de-eeuwse omgrachte spieker die in 1741 gedeelteli..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARKAANLEG. Rond het huis ligt een vroeg 19de-eeuwse landschappelijke aanleg op basis van een eenvo..

kasteel buitenplaats

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 3: Ten zuiden van het voorplein staat het KOETSHUIS met stal. Waarschijnlijk is dit ook in 1741 gebouwd, tegelijk me..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 4: Direct ten zuiden van het koetshuis; liggen twee SCHUREN, een uit de 18de en een uit de late 19de eeuw. Door een ..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK, XIX-d; aan het begin van het voorplein; twee lage vierkante gepleisterde pijlers met eenvoudige dekplat..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)