Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Lochem

Kasteel Buitenplaats

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 3: Ten zuiden van het voorplein staat het KOETSHUIS met stal. Waarschijnlijk is dit ook in 1741 gebouwd, tegelijk met het huis. In 1822 is het verhoogd en naar achteren met een vleugel uitgebreid. Het tympaan heet afkomstig te zijn van het grote huis. Het gebouw heeft een symmetrische voorgevel met brede middenrisaliet, waarin twee gekoppelde koetsdeuren; ter weerszijden van de risaliet telkens twee meerruitsvensters, van elkaar gescheiden door lisenen; ook lisenen op de hoeken van het gebouw. De middenrisaliet heeft een verdieping met twee vensters; bekroning met fronton, waarin uurwerkplaat. In 1913 werd een deel van de paardenstal in het koetshuis verbouwd tot oranjerie. Hiertoe werden grote ramen in de achtergevel aangebracht. De rechtervleugel werd tot tuinmanswoning ingericht. Het middendeel van het koetshuis is met klinkers bestraat. Balken uit het grote huis. Tegen de achterwand een tuigkast. Links is de plaats voor de paarden. De harstenen drinkbakken zijn nog in situ. Van de boxen is een zuil bewaard. Op de verdieping een houten bedstede en de kast voor het uurwerk. Waardering KOETSHUIS behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van algemeen cultuurhistorisch belang, - vanwege de ouderdom - vanwege de eenvoudige en harmonieuze architectuur - als wezenlijk architectonisch, cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van de historische aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520296
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Lochem

kasteel buitenplaats

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 1: HUIS DE VELHORST. Het huidige landhuis is ontstaan uit een 17de-eeuwse omgrachte spieker die in 1741 gedeelteli..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARKAANLEG. Rond het huis ligt een vroeg 19de-eeuwse landschappelijke aanleg op basis van een eenvo..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 4: Direct ten zuiden van het koetshuis; liggen twee SCHUREN, een uit de 18de en een uit de late 19de eeuw. Door een ..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 5: KOEPELS; er zijn twee verschillende tuinkoepels: de ene in het uiterste westen van de aanleg en de andere ten noo..

tuin park landgoed

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK, XIX-d; aan het begin van het voorplein; twee lage vierkante gepleisterde pijlers met eenvoudige dekplat..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)