Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakapel in Buggenum

Kerkelijk Gebouw

Bergstraat 28
6082AK Buggenum (gemeente Leudal)
Limburg


Beschrijving van Mariakapel

Inleiding Vrijstaande Mariakapel gesitueerd op een perceel op de hoek van de Kapelstraat en de bergstraat in de kern Buggenum. De kapel werd gebouwd in 1899. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen van de Neogotiek. Omschrijving Vrijstaande Mariakapel op een rechthoekige plattegrond. De kapel telt één bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met leien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, deels geglazuurde baksteen, en hardsteen. Spitsboogvormige glas-in-lood vensters. Symmetrische indeling VOORGEVEL. Plint geaccentueerd met band geglazuurde baksteen. Rechthoekige dubbele houten deur met smeedijzeren beslag. Deur met spitsboogvormig bovenlicht met glas-in-lood met tracering in natuursteen, Aan weerszijden van de deur een steunbeer afgedekt met geglazuurde baksteen. Gevels met wit gepleisterde speklagen. Voorgevel uitlopend in een topgevel met hierin een horizontale band decoratief metselwerk. In de topgevel van de voorgevel vijf blinde spitsboogvormige venstertjes. In het middelste venster een houten luikje. Blinde vensters met doorlopende hardstenen dorpelsteen. Topgevel met hardstenen afdeklaag en bekroond met hardstenen pinakel. LINKER- EN RECHTERZIJGEVEL met elk twee spitsboogvormige glas-in-lood vensters en drie steunberen met afdekking van geglazuurde baksteen. Decoratief metselwerk onder de dakrand. Aan de ACHTERZIJDE van de kapel een driezijdige absis met schilddak met leien. In elke zijde van de absis een spitsboogvormig venster. Het middelste venster is blind, beide andere vensters met glas-in-lood. De drie gevelvlakken gescheiden door een steunbeer met afdekking in geglazuurde baksteen. Decoratief metselwerk onder de dakrand. Topgevel achterzijde van de kapel met eveneens hardstenen afdeklaag en bekroond met een hardstenen pinakel. Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. Plafond met spitsboog gewelven. Spitsbogen rusten op gestucte consoles. Vensters in een omlijsting van rode baksteen. Bakstenen altaar mdet hierop een houten Maria-beeld afkomstig uit het atelier Cuypers-Stoltzenberg te Roermond. Het Mariabeeld dateert uit 1898. Authentieke houten kerkbanken. Aan de voorzijde van de kapel een klein bordes met vier bakstenen treden en een hellingbaan van omstreeks 1990. Waardering De Maria-kapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in de tweede helft van de 19de eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede vanwege de verfijnde uitvoering van het metselwerk en de detaillering, als proeven van het historisch ambacht. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520282
Laatste wijziging: 2014-08-01 21:03:16.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariakapel in Buggenum

Oude Kaplanie

Dorpsstraat 20
Buggenum (Gemeente Leudal)
Gepleisterd huis met wolfdak; twee lagere zijvleugels aan weerskanten van een voorplein. XIX A.

H. Aldegondis of St. Aldegundiskerk

Dorpsstraat 38
Buggenum (Gemeente Leudal)
ST. ALDEGUNDISKERK. Driezijdig gesloten gotisch koor. Hardstenen bordestrap met ijzeren hek, 1817. Marmeren hoofdaltaar, XVIII A, met barok..

Vml. kapelanie

Pastoor Schmeitsstraat 13
Buggenum (Gemeente Leudal)
Inleiding Vrijstaande voormalige kapelanie gebouwd omstreeks 1860. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met invloed van het Eclect..

Monumentaal huis met schilddak

Dorpsstraat 40
Buggenum (Gemeente Leudal)
Monumentaal huis met schilddak. Op de beganegrond geprofileerde omramingen met segmentbogen; die van de ingang in het midden met 1712. Front..

Grote gesloten hoeve

Boonstraat 20
Buggenum (Gemeente Leudal)
Grote gesloten HOEVE, XIX A. Segmentboogvensters. Ingang met segmentboogomraming van hardsteen - ook deur XIX A; daarboven gemetselde dakkap..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mariakapel in Buggenum