Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Vorden

Tuin Park Landgoed

Almenseweg 60
7251HS Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 5a PIJLERS, XXa. Aan het begin van de oprijlaan aan de Almenseweg staat een stel pijlers; twee bakstenen kruispijlers met een rollaag van horizontaal gemetselde baksteen, bekroond door kleine ronde zandstenen vazen, die mogelijk 18de-eeuws zijn; geschulpte schacht met knorrenrand aan de onderzijde; aan de pijlers bakstenen wangen, die kwartrond naar de weg toe gebogen zijn, ook aflopende hoogte; de pijlers zijn aan de straatzijde voorzien van zandstenen platen met naam en wapen van de buitenplaats in hoogreliƫf. Waardering De PIJLERS zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden; - als markering van de ingang van de buitenplaats aan de Almenseweg; - vanwege de samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520279
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Vorden

kasteel buitenplaats

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 HOUTEN SCHUUR, XIX. Tussen koetshuis en huis staat een houten schuur op rechthoekige plattegrond onder schilddak..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 SPEELHUISJE, XXa. Op de noordoosthoek van de akker achter het huis staat een klein bakstenen gebouwtje onder tent..

Huis Enzerinck

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS HET ENZERINCK, XIXb (eerste steen gelegd in 1836). Bakstenen landhuis op rechthoekige plattegron..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XIX, bestaande uit a. oprijlanen; b. landschapspark; c. moestuin; d. bos, weilan..

kasteel buitenplaats

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS annex BOERDERIJ. Witgepleisterd gebouw met woning, XVIII, gedeeltelijk mogelijk ouder, op rechthoekige p..

Kaart & Routeplanner