Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Wintelre

Overig

Willibrordusstraat 37
5513AB Wintelre (gemeente Eersel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925
Architect: J. Dechin


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Het HEILIG HARTBEELD is rond 1925 geplaatst in een plantsoen naast de kerk, tegenover de pastorie. Het beeld is een ontwerp van J. Dechin. Omschrijving Het beeld staat op een gelede, taps toelopende sokkel van hardsteen. Hier om heen staan acht hardstenen paaltjes met afschuiningen naar de piramidevormige top. Deze dragen nog restanten van de bewerkte sierschakels die het beeld afschermden. Op de voorzijde van de sokkel staat: Wintelre aan Zijn Koning Christus. De zijden hebben een bladmotief in reliëf en aan de achterzijde bevindt zich een kruis. Het beeld staat op een halfrond voetstuk, beide van brons. Aan de achterzijde is de naam J. Dechin meegegoten. Aan de voorzijde van het voetstuk bevindt zich een kelk met lijdenswerktuigen en de doornenkroon als krans rond de kelk. De Christusfiguur staat met uitgespeide armen in een omarmende houding, met op de borst het brandend Heilig Hart. Achter op het hoofd is een stralenkrans bevestigd. Voor het beeld staan twee dwarsgeplaatste stenen beelden van leewen in liggende houding. De beelden zijn wit geschilderd, de voetplaat grijs. Deze vrijwel levensgroot uitgebeelde leeuwen corresponderen met de zittende kleine leeuwen bij het hekwerk van de pastorie er tegenover. Rechts en links achter het Christusbeeld staan grote coniferen. Recht achter het beeld staat een beuk. Waardering Het Heilig Hartbeeld met de leeuwen en beplanting is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de H. Hartdevotie in het interbellum. Het heeft kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van het atelier Dechin. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, met name van de leeuwenbeelden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520276
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Wintelre - Willibrordusstraat bij 37 - Heilig Hartbeeld (cropped).jpg
Kunstenaar Jules Déchin
Jaar 1927
Materiaal Brons
Locatie Willibrordusstraat, Wintelre
Monumentnummer 520276
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Wintelre, in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld, gemaakt door Jules Déchin, werd in 1927 geplaatst in een plantsoen naast de Sint-Willibrorduskerk. Andere afgietsels van dit beeld staan onder andere in Oploo en Volkel.

Overzichtsfoto

Beschrijving

Het beeld is een staande Christusfiguur, met achter zijn hoofd een kruisnimbus. Hij houdt zijn armen wijd gespreid. Op zijn borst is, deels verscholen onder zijn kleed, een vlammend Heilig Hart te zien. Christus staat op een wereldbol, omgeven door wolken, waarop aan de voorzijde in reliëf passiewerktuigen zijn te zien: een kelk omkranst door een doornenkroon.

Op de sokkel is te lezen

Aanhalingsteken openen

WINTELRE AAN ZIJN KONING CHRISTUS

Aanhalingsteken sluiten

.

Langs het pad naar het beeld liggen twee witgeschilderde leeuwen.[1]

Waardering

Het beeldhouwwerk is in 2002 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, onder meer vanwege het "kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van het atelier Dechin. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, met name van de leeuwenbeelden."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Wintelre

Toren van Sint-Willibrorduskerk

Willibrordusstraat 37
Wintelre (Gemeente Eersel)
Inleiding De toren werd oorspronkelijk gebouwd bij de parochiekerk van Wintelre uit 1822. De huidige kerk uit 1930-1931 van architect J. Ve..

Pand zonder verdieping, met leien zadeldak tussen puntgevels

Willibrordusstraat 38
Wintelre (Gemeente Eersel)
Pand zonder verdieping, met leien zadeldak tussen puntgevels, midden 19e eeuw. De houten kroonlijst van de voorgevel is boven de middenas dr..

Terrein waarin een grafheuvel (nr. 4)

Kleine Vliet
Veldhoven
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum.

Huis met klokgevel waarin zesdelige schuiframen

Oude Kerkstraat 52
Veldhoven
Huis met klokgevel waarin zesdelige schuiframen, XIX A.

Terrein waarin vindplaats van vuursteen artefacten en een urnenveld

Toterfout
Veldhoven
Terrein waarin vindplaats van vuursteen artefacten en een urnenveld. Datering: Mesolithicum en IJzertijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Wintelre