Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren van Sint-Willibrorduskerk in Wintelre

Kerkelijk Gebouw

Willibrordusstraat 37
5513AB Wintelre (gemeente Eersel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1857-1859
Architect: H.J. van Tulder


Beschrijving van Toren van Sint-Willibrorduskerk

Inleiding De toren werd oorspronkelijk gebouwd bij de parochiekerk van Wintelre uit 1822. De huidige kerk uit 1930-1931 van architect J. Vermeulen heeft de toren opgenomen tussen voorportaal en transept. Deze kerk komt niet in aanmerking voor rijksbescherming. De toren is gebouwd in 1857-1859 naar ontwerp van architect H.J. van Tulder. Hij paste hierbij al vroeg motieven uit de Kempische gotiek toe. Omschrijving De toren op vierkante grondslag is opgetrokken uit handvorm baksteen. De toren bestaat uit drie geledingen en heeft een van vier- naar achtkant ingesnoerde slanke spits met knopvormige versiering en wordt bekroond door een vergulde bol met kruis. Op de spits liggen leien in Maasdekking. De toren is voorzien van haakse steunberen met versnijdingen en afzaat. De eerste geleding is vlak en bevat aan de naar de huidige kerk toegekeerde zuidzijde een ingang. Boven de paneeldeur is een spitsbogig bovenlicht. De tweede geleding heeft een brede en diepe spitsboognis met omlijsting in profielsteen. De derde geleding heeft twee spitsbogige galmgaten waarboven een wijzerplaat onder spitsboogfries. De steunberen hebben ter hoogte van de klokkegeleding prismatische versnijdingen. Onder de dakrand zijn een spitsboogfries en een muizetandlijst gemet- seld. De derde geleding is aan alle zijden gelijk. Aan de oostzijde bevinden zich rechtgesloten inrijdeuren. De spitsboognis met klein spitsboograam en het spitsboograampje hier boven ontrekken zich aan vorm en plaats van de andere zijden. Waardering De toren is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de neogotische dorpstoren. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, die al zeer vroeg en bewust teruggrijpen op streekeigen middeleeuwse motieven. Het is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van Tulder. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, gezien de vroege toepassing van motieven uit de Kempische gotiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520275
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Willibrorduskerk
Wintelre - St. Willibrorduskerk.jpg
Plaats Wintelre
Gewijd aan Sint-Willibrordus
Monumentale status toren: rijksmonument
Monumentnummer  520275
Architectuur
Architect(en) toren: Hendrik Jacobus van Tulder
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is een kerkgebouw in Wintelre in de gemeente Eersel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk staat op de plaats waar de Kerkstraat uitkomt op de Willibrordusstraat. Aan de noordzijde van de kerk bevindt zich het kerkhof.

De toren van de kerk is een rijksmonument. De kerk is gewijd aan Sint-Willibrordus.

Geschiedenis

Reeds in de middeleeuwen zou er een kapel hebben gestaan in Wintelre. Uit 1320 stamt een document waarin Johanna van Brabant toestemming gaf om een schutterij op te richten die deze Mariakapel moest onderhouden en beschermen. De kapel deed dienst als kerkje maar Wintelre had geen zelfstandige parochie.

Rond 1570 werd er pas een parochiekerk gebouwd en werd Wintelre een zelfstandige parochie. De kerk werd toen gewijd aan de heilige Willibrordus.

Deze kerk werd in 1648 door de hervormden genaast, maar dezen waren met zo weinigen dat ze de kerk niet konden onderhouden. De katholieken namen in 1672 een schuurkerk in gebruik.

In 1822 bouwden de katholieken een nieuwe parochiekerk.

In 1857-1859 werd er aan de westzijde van de kerk een neogotische toren gebouwd, die ontworpen was door Hendrik Jacobus van Tulder. Deze architect paste in zijn ontwerp al vroeg motieven toe uit de Kempische gotiek. De stenen van deze toren zijn voor het merendeel gebakken door de plaatselijke boeren in veldovens.

In 1930-1931 werd er een nieuwe kerk (de huidige) naast de oude gebouwd naar het ontwerp van architect J. Vermeulen. Daarbij werd de toren opgenomen tussen voorportaal en transept.

In 1932 werd de oude kerk gesloopt, maar de toren bleef bestaan en maakt nu deel uit van de nieuwe kerk, waar ze schuin tegenaan staat.

In 1944 raakte de voorgevel ernstig beschadigd door oorlogshandelingen tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland.

Door veranderende omstandigheden in het kerkelijke leven secularisatie, heeft het bestuur van de parochie H. Willibrordus in 2007 besloten om het kerkgebouw uit te breiden met een parochiezaal (ontwerp Bisdom 's-Hertogenbosch, architect T. Nahuijsen). Reden voor deze uitbreiding was de eerdere verkoop van de pastorie aan derden, en het daardoor ontstane ruimtegebrek voor parochiële activiteiten. Op hetzelfde moment is ook besloten om de voormalige Theresiakapel terug te bouwen in de staat van voor 1944, toen de voorgevel van de kerk zwaar beschadigd raakte.

Opbouw

Het gebouw is een niet-georiënteerde kruiskerk en bestaat uit een neogotische toren met daar scheef tegenaan een schip, een transept en een koor. Boven de viering bevindt zich een dakruiter.

De toren op vierkante grondslag en opgetrokken uit handvorm baksteen heeft drie geledingen, haakse steunberen met versnijdingen en afzaat en een van vier- naar achtkant ingesnoerde naaldspits met knopvormige versiering en bekroond door een vergulde bol met kruis. De spits wordt gedekt door leien in Maasdekking. De eerste geleding is vlak, de tweede geleding heeft een diep spitsboogvormig spaarveld met omlijsting in profielsteen en de derde geleding heeft twee spitsboogvormige galmgaten met galmborden en waarboven een wijzerplaat onder spitsboogfries. Ter hoogte van het uurwerk hebben de steunberen prismatische versnijdingen. Onder de dakrand bevindt zich een muizetandlijst met daaronder een spitsboogfries. In de oostzijde is nog steeds te zien waar de kerk op de toren aangesloten was en bevat een spitsboogvormig spaarveld.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Toren van Sint-Willibrorduskerk in Wintelre

Heilig Hartbeeld

Willibrordusstraat 37
Wintelre (Gemeente Eersel)
Inleiding Het HEILIG HARTBEELD is rond 1925 geplaatst in een plantsoen naast de kerk, tegenover de pastorie. Het beeld is een ontwerp van J..

Pand zonder verdieping, met leien zadeldak tussen puntgevels

Willibrordusstraat 38
Wintelre (Gemeente Eersel)
Pand zonder verdieping, met leien zadeldak tussen puntgevels, midden 19e eeuw. De houten kroonlijst van de voorgevel is boven de middenas dr..

Terrein waarin een grafheuvel (nr. 4)

Kleine Vliet
Veldhoven
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum.

Huis met klokgevel waarin zesdelige schuiframen

Oude Kerkstraat 52
Veldhoven
Huis met klokgevel waarin zesdelige schuiframen, XIX A.

Terrein waarin vindplaats van vuursteen artefacten en een urnenveld

Toterfout
Veldhoven
Terrein waarin vindplaats van vuursteen artefacten en een urnenveld. Datering: Mesolithicum en IJzertijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Toren van Sint-Willibrorduskerk in Wintelre

Foto's (2)