Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Lambertus in Vessem

Kerkelijk Gebouw

Servatiusstraat 8
5512AJ Vessem (gemeente Eersel)
Noord Brabant


Beschrijving van Sint Lambertus

Inleiding De CALVARIEBERG MET BEELDENGROEP is in 1887 geplaatst op het kerkhof, behorende tot de van rijkswege beschermde Sint Lambertuskerk. De groep is geplaatst als afsluiting van het hoofdpad van het kerkhof, tegenover de toren van de kerk. Omschrijving Op een met klimop begroeide kunstmatige heuvel staat de beeldengroep, bestaande uit de gekruisigde Christus, Johannes en Maria. De beelden zijn uitgevoerd in wit geschilderd terracotta. Het kruis bestaat uit beton en heeft klaverbladvormige uiteinden. De heuvel bevat een met baksteen ommetselde grot met een smeedijzeren hek voor de ingang. Aan weerskanten bevindt zich een wit beeld van een beschermengel. Achter de Calvarieberg staan enkele Italiaanse populieren. Waardering De Calvarieberg is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvariegroep. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de kerkelijke kunstindustrie in de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkelijk erf dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520268
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Lambertus in Vessem

St. Lambertus

Servatiusstraat 8
Vessem (Gemeente Eersel)
St. Lambertus, 1882-1883, H.Bekkers. Op de grondslagen van de laat-gotische parochiekerk opgetrokken neogotische basiliek zonder transept. 1..

Toren van de R.K. Kerk van St. Lambertus

Servatiusstraat 8
Vessem (Gemeente Eersel)
Toren van de R.K. Kerk van St. Lambertus. De kerk die zelf niet op de lijst wordt geplaatst is in 1881 door H. Bekkers op de oude grondslage..

Dorpswoning met koetshuis en hek

Servatiusstraat 9
Vessem (Gemeente Eersel)
Dorpswoning uit 1863 met koetshuis en hek.

Langgevelboerderij

Jan Smuldersstraat 6
Vessem (Gemeente Eersel)
Langgevelboerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw onder met riet en pannen gedekte wolfdak. Vensters met luiken en twintigruitsschuifra..

Woonhuis

Jan Smuldersstraat 3
Vessem (Gemeente Eersel)
Inleiding Het WOONHUIS is gebouwd rond 1900 en staat dwars op een kruising van wegen, in de bebouwde kom van Vessem. Omschrijving De gev..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)