Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Vorden

Tuin Park Landgoed

Almenseweg 60
7251HS Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XIX, bestaande uit a. oprijlanen; b. landschapspark; c. moestuin; d. bos, weilandjes en akkers. ad a.: er zijn twee oprijlanen; de officiƫle oprijlaan leidt vanaf de Almenseweg oostwaarts naar het huis, waarbij via een fraaie boog rond het grote grasveld voor het huis de ingang in de oostgevel bereikt wordt; de laan is beplant met eiken en heeft een puinverharding; aan de Almenseweg staan twee pijlers (zie 5). De andere laan, eerder een landweg, is onverhard en loopt vanaf de Larenseweg naar het huis; onregelmatige beplanting met eik en beuk. ad b.: de landschappelijke aanleg beslaat het gebied direct rond en met name ten noorden van het huis; aan de achterkant van het huis ligt een langwerpig rechthoekige akker omsloten door bos; in het stuk bos ten westen van de akker loopt vanaf het huis een bochtige beukenlaan naar het noorden; een duidelijk einde is er niet; dit geldt ook voor de smalle rechte laan met Amerikaanse eik, die vanaf de achterzijde van het koetshuis naar het noordoosten loopt; ten oosten van de akker een structuur van slingerpaden en -vijvers; voor het huis (zuidzijde) ligt een groot gazon waarin boom- heestergroepen, enkele borders en een aantal solitaire bomen; een gedeelte van het ronde oprijpad, het verlengde van de westelijke oprijlaan, heeft een oude klinkerbestrating. ad c.: de moestuin ligt ten zuiden van het bos met de slingervijvers en ten oosten van het koetshuis; er staan een kas (1934) en enkele gecementeerde bakstenen koude bakken. ad d.: in het westelijk deel van het bosgebied ligt een rechthoekige noordzuid gerichte akker, waar in het midden een rode beuk staat; op de noordoost punt een ronde kom; verder een onregelmatig gevormd weiland ten noorden van het huis aan de Heijendaalseweg; ook hierin een rode beuk als solitair; tenslotte zijn er nog enkele wei- en akkerpercelen in de meest zuidoostelijke hoek van het terrein. De grote akker voor het huis is belangrijk voor het gezicht. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als goed en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een bescheiden, landschappelijke parkaanleg uit het midden van de 19de eeuw, die harmonieus ligt ingebed tussen bos (noord) en agrarische gronden (zuid) aan de rand van Vorden; - vanwege de (veelal gebogen) lanen, het wandelbos met slingerpaden en -vijvers en de monumentale bomen; - vanwege het kenmerkende contrast tussen open (akkers, weiden, gazons, vijvers) en gesloten (bos) partijen met de daarbij behorende zichtassen en gezichten; - vanwege de landschappelijk-visuele waarden, met name aan de voorzijde van het huis; - vanwege de samenhang met de gebouwde onderdelen op de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520265
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Vorden

kasteel buitenplaats

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 HOUTEN SCHUUR, XIX. Tussen koetshuis en huis staat een houten schuur op rechthoekige plattegrond onder schilddak..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5a PIJLERS, XXa. Aan het begin van de oprijlaan aan de Almenseweg staat een stel pijlers; twee bakstenen kruispijle..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 SPEELHUISJE, XXa. Op de noordoosthoek van de akker achter het huis staat een klein bakstenen gebouwtje onder tent..

Huis Enzerinck

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS HET ENZERINCK, XIXb (eerste steen gelegd in 1836). Bakstenen landhuis op rechthoekige plattegron..

kasteel buitenplaats

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS annex BOERDERIJ. Witgepleisterd gebouw met woning, XVIII, gedeeltelijk mogelijk ouder, op rechthoekige p..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)