Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Enzerinck in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Almenseweg 60
7251HS Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland


Beschrijving van Huis Enzerinck

Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW HUIS HET ENZERINCK, XIXb (eerste steen gelegd in 1836). Bakstenen landhuis op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen op hoog onderhuis; parterre met 8-lichts ramen met persiennes, verdieping met 6-lichts ramen en persiennes; flauw hellend omlopend schilddak met grijze pannen en vier hoekschoorstenen; symmetrische voorgevel van 7 traveeën; middelste 3 traveeën in licht gebogen uitbouw over beide verdiepingen; ondiepe portico met 4 zuilen onder flauw hellend koperen felsdak met geschulpte houten rand voor de gebogen uitbouw met drie paar openslaande deuren op de begane grond; daarboven een 3 traveeën breed balkon met metalen balustrade, eveneens toegankelijk via drie paar openslaande deuren; de risalerende middenpartij wordt boven de gootlijst bekroond door een houten borstwering; deze is in het midden verhoogd (eerst gebogen en dan recht gesloten) en voorzien van een wijzerplaat; mechanisch uurwerk, gemaakt door de firma Eijsbouts te Asten in 1930; links en rechts is de borstwering voorzien van een oogvormig paneel; in oostgevel (drie ramen breed) de ingangsdeur met pilasters, hoofdgestel, bovenlicht en lantaarns. Het dak van de portico, het balkon met balustrade en de borstwering zijn in 2001 gereconstrueerd naar de oorspronkelijke situatie. Waardering Het HOOFDGEBOUW HUIS ENZERINCK is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de harmonische, symmetrische architectuur; - als goed voorbeeld van een statig landhuis uit het 2de kwart van de 19de eeuw; - als centrum van de historische aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520264
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Enzerinck in Vorden

kasteel buitenplaats

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 HOUTEN SCHUUR, XIX. Tussen koetshuis en huis staat een houten schuur op rechthoekige plattegrond onder schilddak..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5a PIJLERS, XXa. Aan het begin van de oprijlaan aan de Almenseweg staat een stel pijlers; twee bakstenen kruispijle..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 SPEELHUISJE, XXa. Op de noordoosthoek van de akker achter het huis staat een klein bakstenen gebouwtje onder tent..

tuin park landgoed

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XIX, bestaande uit a. oprijlanen; b. landschapspark; c. moestuin; d. bos, weilan..

kasteel buitenplaats

Almenseweg 60
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS annex BOERDERIJ. Witgepleisterd gebouw met woning, XVIII, gedeeltelijk mogelijk ouder, op rechthoekige p..

Kaart & Routeplanner