Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Ross: koetshuis in Laren

Kasteel Buitenplaats

Rossweg 12
7245NK Laren (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Het Ross: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, ca. 1800. Aan het voorplein ten noordoosten van het huis; in 1999 ingrijpend gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis; bakstenen gebouw van één bouwlaag op L-plattegrond onder afgeplat schilddak met grijze kruispannen en nieuwe dakkapellen; symmetrische voorgevel met ronde koetsingang en ter weerszijden een zeslichts venster; andere gevels met onregelmatige en aan de nieuwe functie aangepaste indeling. Waardering KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de cultuurhistorische en toenmalige functionele waarden; - als compositorisch onderdeel van de aanleg van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Ross: koetshuis in Laren

Het Ross: huis

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1; HUIS; XIXd. Neo-renaissancestijl; blokvormig gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen onder laag omlop..

Het Ross: parkaanleg

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. 19e eeuwse landschappelijke aanleg, gecomponeerd vanuit het huis: er zijn belangrijke gezichten vanu..

Het Ross: schuur

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR, XIXb-c. Naast de moestuinmuur ten noordwesten van het huis; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond..

Het Ross: tuinmuur en koude bakken

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en KOUDE BAKKEN, ca. 1800. Bijna de helft van de ovale moestuin wordt aan de noord- en de noordwest begr..

Boerderij van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Grauwertdijk 1
Laren (Gemeente Lochem)
Boerderij (XIX A) van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak; vlechtingen en staafankers in voor- en achtergevel; ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Ross: koetshuis in Laren

Foto's (1)