Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Ross: parkaanleg in Laren

Tuin Park Landgoed

Rossweg 14
7245NK Laren (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van Het Ross: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. 19e eeuwse landschappelijke aanleg, gecomponeerd vanuit het huis: er zijn belangrijke gezichten vanuit het huis in het park, maar ook daarbuiten tot in het agrarische landschap; de belangrijkste zichtas is het op de hoofdingang van het huis gerichte deel van de openbare en geasfalteerde Rossweg, die vanuit het oosten op de voorgevel van het huis gericht is; dit deel van de Rossweg heeft een breed profiel van grasbermen en jonge aanplant van beuken in driehoeksverband; tussen de voordeur en het Rosswegtracee ligt, in het verlengde van het nieuw ingerichte voorplein, een langgerekte wei, die gedeeltelijk door boomgroepen begrensd wordt; op dit moment wordt de zichtlaan vanuit het huis aan het oog onttrokken door opslag en verkeerd geplante bomen. Een tweede, smalle zichtlaan met enkele rijen beuk loopt vanaf één der twee poorten in de moestuinmuur (zie onderdeel 5), in het verlengde van de oostgevel van het huis, tot aan de Rossweg; dit laantje dateert uit de jaren 50 van de 20e eeuw; verder zijn er vanuit het huis nog twee andere gezichten op het omringende landschap: de ene is westwaarts gericht over de vijver en het gazon direct ten westen van het huis; de grillig gevormde vijver grenst op de zuidwesthoek aan een klein bosje met loof- en naaldhout; het gezicht wordt aan de noordzijde begrensd door een stuk bos, dat tot aan de Rossweg loopt; het andere gezicht is naar het zuiden gericht, gedeeltelijk over de andere, iets kleinere vijver, die direct ten zuidoosten van het huis ligt; ook aan deze vijver grenst een stukje parkbos, dat het voorplein aan de zuidzijde en het genoemde gezicht aan de oostzijde afsluit. N.B.: de beide vijvers waren vroeger met elkaar verbonden. Direct ten noorden van het huis bevindt zich de moestuin met een ovale plattegrond, XVIIId; de noordelijke helft is omgeven door een muur (zie onderdeel 5), de zuidelijke helft door een beukenhaag. In het bosperceel langs de Rossweg ten noordoosten van het huis ligt de eigenlijke oprit naar het voorplein; er is geen duidelijke laanbeplanting; op het voorplein staan enkele monumentale solitairen, waaronder een rode beuk, een paardekastanje met afleggers en enkele eiken; aanplantingen uit de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw zijn storend in de oorspronkelijke aanleg. Waardering PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de geraffineerde wijze van inbedding in het omringende landschap; - vanwege de landschappelijk-visuele waarden; - vanwege de ovale moestuinplattegrond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520259
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Ross: parkaanleg in Laren

Het Ross: huis

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 1; HUIS; XIXd. Neo-renaissancestijl; blokvormig gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen onder laag omlop..

Het Ross: schuur

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR, XIXb-c. Naast de moestuinmuur ten noordwesten van het huis; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond..

Het Ross: tuinmuur en koude bakken

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en KOUDE BAKKEN, ca. 1800. Bijna de helft van de ovale moestuin wordt aan de noord- en de noordwest begr..

Het Ross: koetshuis

Rossweg 12
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, ca. 1800. Aan het voorplein ten noordoosten van het huis; in 1999 ingrijpend gerestaureerd en verbouw..

Boerderij van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Grauwertdijk 1
Laren (Gemeente Lochem)
Boerderij (XIX A) van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak; vlechtingen en staafankers in voor- en achtergevel; ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Ross: parkaanleg in Laren

Foto's (1)