Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Ross: huis in Laren

Kasteel Buitenplaats

Rossweg 14
7245NK Laren (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Het Ross: huis

Omschrijving onderdeel 1; HUIS; XIXd. Neo-renaissancestijl; blokvormig gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen onder laag omlopend schilddak met lichthellend middenvlak en vier hoekschoorstenen; dekking met grijze lei; mogelijkerwijs zijn de kelders en een deel van het opgaand muurwerk in de noordwesthoek van het gebouw van oudere datum; baksteen met gecementeerde speklagen; thans is het gebouw witgeschilderd, hetgeen niet oorspronkelijk is; symmetrische voorgevel (oost) van vijf traveeƫn; ingangspartij met halfrond bovenlicht in risalerende middentravee; tweeruits ramen met dorpel op ong. tweederde van de hoogte; parterreramen met sluit- en hoekstenen; ramen op verdieping met driehoeksfronton; boven middenrisaliet een niet originele dakkapel; daarachter, in het dakvlak, een vierkant klokketorentje met geknikt tentdakje; zijgevels van vijf traveeƫn met dezelfde ramen; noordelijke zijgevel met niet te beschermen aanbouwsels uit de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw; achtergevel met onregelmatige gevelindeling en aanbouwsels als aan noordgevel; in ouder muurgedeelte op parterre een originele ingang in L. XVI-stijl met rijkgestoken deur in hoofdgestel met kroonlijst op consoles, XVIIId.; onder de gootlijst in het midden van de gevel een rond raam zonder roedenverdeling. Inwendig o.m.: hall en middengang met lambrisering en vloer van grote platen wit marmer; rechter zijkamer met rijke eiken betimmeringen in renaissance-stijl; in linker achterkamer een geaderde witmarmeren L. XV schoorsteenmantel. Waardering HUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de forse eclectische architectuur; - als landschappelijk-visueel middelpunt van de parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520258
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Ross: huis in Laren

Het Ross: parkaanleg

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. 19e eeuwse landschappelijke aanleg, gecomponeerd vanuit het huis: er zijn belangrijke gezichten vanu..

Het Ross: schuur

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR, XIXb-c. Naast de moestuinmuur ten noordwesten van het huis; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond..

Het Ross: tuinmuur en koude bakken

Rossweg 14
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en KOUDE BAKKEN, ca. 1800. Bijna de helft van de ovale moestuin wordt aan de noord- en de noordwest begr..

Het Ross: koetshuis

Rossweg 12
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, ca. 1800. Aan het voorplein ten noordoosten van het huis; in 1999 ingrijpend gerestaureerd en verbouw..

Boerderij van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Grauwertdijk 1
Laren (Gemeente Lochem)
Boerderij (XIX A) van het middenlangsdeeltype, onder met riet en pannen gedekt wolfdak; vlechtingen en staafankers in voor- en achtergevel; ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Ross: huis in Laren

Foto's (1)