Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Het Schol": houten huis in Wilp

Kasteel Buitenplaats

Wilpsedijk 6
7384CC Wilp (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw 1900 eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van "Het Schol": houten huis

Omschrijving onderdeel 4: HOUTEN HUIS (Xxa) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" aan de oprijlaan ten noordoosten van het huis. Het houten huis is opgetrokken in zwartgeteerde horizontale delen in chaletstijl van twee bouwlagen op H-plattegrond: twee rechthoekige bouwmassa's met overstekende flauwhellende zadeldaken, verbonden door een terugspringend lager middenstuk onder zadeldak; T-vensters en vierruits-ramen; in middenstuk gekoppelde glazen tuindeuren en -ramen. Waardering: HOUTEN HUIS van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de ouderdom * vanwege de bijzondere bouwstijl * vanwege de cultuurhistorische en functionele waarden * als (later toegevoegd) gebouw met decoratieve functie in het park (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520255
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Het Schol": houten huis in Wilp

"Het Schol": tuinmanshuis

Wilpsedijk 8
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSHUIS, (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" ten noordwesten van het h..

"Het Schol"

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in 1851, naar ontwerp van ene M. van Hart..

Parkaanleg

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, tussen 1845 en 1849 in landschapsstijl aangelegd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het ..

"Het Schol": houten bakken

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 5: KASSEN en BAKKEN (midden XIX), gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in moestuin: dr..

"Het Schol": boerderij met schuur

Het Wildezand 5
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ met SCHUUR gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" gelegen ten zuidwesten va..

Kaart & Routeplanner