Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Het Schol": tuinmanshuis in Wilp

Woonhuis

Wilpsedijk 8
7384CC Wilp (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw 1850 derde kwart 19e eeuw


Beschrijving van "Het Schol": tuinmanshuis

Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSHUIS, (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" ten noordwesten van het huis in de westrand van de wei; gepleisterd gebouwtje (zelfde kleur als huis) van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond; zadeldak met grijze pannen en windveren, aan oostzijde (is voorzijde) ruim overkragend en steunend op ranke ronde zuiltjes; nok gevuld met houten delen, ajour gezaagd als versiering; oost- en noordgevel met een 9-ruitsraam, bekroond en verrijkt met een in het midden iets opgelichte kroonlijst op consoles; daarop en ook aan de onderzijde van de vensterbank krulvormige sierbanden van terracotta en/of hout. Waardering: TUINMANSHUIS van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang * vanwege de ouderdom * vanwege de bijzondere architectuur en detaillering * vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het tuinmanshuis met de overige onderdelen van de buitenplaats * als decoratiestuk in de parkaanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520254
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Het Schol": tuinmanshuis in Wilp

"Het Schol"

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in 1851, naar ontwerp van ene M. van Hart..

Parkaanleg

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, tussen 1845 en 1849 in landschapsstijl aangelegd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het ..

"Het Schol": houten bakken

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 5: KASSEN en BAKKEN (midden XIX), gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in moestuin: dr..

"Het Schol": houten huis

Wilpsedijk 6
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 4: HOUTEN HUIS (Xxa) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" aan de oprijlaan ten noordoo..

"Het Schol": boerderij met schuur

Het Wildezand 5
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ met SCHUUR gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" gelegen ten zuidwesten va..

Kaart & Routeplanner