Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Het Schol" in Wilp

Kasteel Buitenplaats

Wilpsedijk 10
7384CC Wilp (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1851
Architect: M. van Harte


Beschrijving van "Het Schol"

Omschrijving onderdeel 1: HUIS gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in 1851, naar ontwerp van ene M. van Harte. Het huis is een gepleisterd (thans roodbruin) gebouw van twee verdiepingen onder nieuw zinken schilddak aangebracht omstreeks 1980-1990,0 oorspronkelijk een plat dak. De symmetrische voorgevel bestaat uit een centrale brede middenrisaliet (drie vensterassen) met aan weerszijden een vensteras. Op de begane grond van de middenrisaliet bevinden zich drie boogdeuren waarboven een balkon met gietijzeren zuiltjes, bekroond door een rijk behandeld opzetstuk met ijzeren versieringen in neo-L.XV-stijl. Aan de achterkant bevindt zich een driezijdig uitgebouwde tuinkamer met boogvensters. Alle vensters worden afgesloten door stucwerkbekroningen, boven 6-ruitsramen; beneden in de beide zijtraveeƫn een breed, in drieƫn gedeeld venster met wisseldorpel. Waardering: HUIS is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: * vanwege de ouderdom * vanwege de bijzondere en herkenbare architectuur * als centrum, ook in landschappelijk-visuele zin, van de landschappelijke aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520252
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Het Schol" in Wilp

Parkaanleg

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, tussen 1845 en 1849 in landschapsstijl aangelegd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het ..

"Het Schol": houten bakken

Wilpsedijk 10
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 5: KASSEN en BAKKEN (midden XIX), gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" in moestuin: dr..

"Het Schol": tuinmanshuis

Wilpsedijk 8
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSHUIS, (XIXc) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" ten noordwesten van het h..

"Het Schol": houten huis

Wilpsedijk 6
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 4: HOUTEN HUIS (Xxa) gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" aan de oprijlaan ten noordoo..

"Het Schol": boerderij met schuur

Het Wildezand 5
Wilp (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ met SCHUUR gebouwd als onderdeel van de historische buitenplaats "Het Schol" gelegen ten zuidwesten va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven