Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Neerijnen: moestuinensemble in Neerijnen

Tuin Park Landgoed

Van Pallandtweg 11
4182CA Neerijnen
Gelderland

Bouwjaar: 1880-1890


Beschrijving van Neerijnen: moestuinensemble

Omschrijving onderdeel 6: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) MOESTUINENSEMBLE behorende tot de buitenplaats Neerijnen. Parallel aan de toegangslaan ligt een grote rechthoekige moestuin in aanleg uit ca.1880-1890, die thans voor een deel als parkeerplaats in gebruik is. De moestuin wordt aan de westzijde begrensd door een haag en aan de noordzijde door een laat-19de-eeuwse bakstenen TUINMUUR (a) geleed door pijlers en afgesloten door een ezelsrug waaronder een bloktandlijst; poort tussen twee pijlers; de muur wordt beƫindigd door pijlers. In de moestuin staat een gietijzeren KAS (b) met bakstenen fundament en een gebogen ijzerconstructie, aansluitend een stookkelder met een gietijzeren verwarmingsketel en in de kas een waterresevoir. Daarnaast een bakstenen fundament van een KAS (c) met oorspronkelijk houten opbouw, ook voorzien van een waterresevoir. Het water komt uit de gracht, alwaar een bakstenen POMPHUISJE (d) onder een met pannen gedekt zadeldakje staat. Verder staan in de zuidoosthoek van de moestuin twee houten SCHUREN (e,f): een op rechthoekige grondslag opgetrokken kleine schuur (oudste) met houten rabatdelen onder een met rode pannen gedekt schilddak en een eveneens op rechthoekige grondslag opgetrokken grotere schuur onder een met rode pannen gedekt zadeldak met een aanbouw van open latwerk onder een lessenaarsdak (appelkelder en stookhok). Aan de overzijde van de Van Pallandtweg lag oorspronkelijk de groentetuin met aan de noordzijde een vroeg-20ste-eeuwse bakstenen MUUR (g) geleed door pijlers. Waardering: MOESTUINENSEMBLE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving van de onderdelen en de grote mate van gaafheid van het geheel; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de toegangslaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520249
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Neerijnen: moestuinensemble in Neerijnen

Neerijnen: hoofdgebouw

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Neerijnen). Door een gracht omgeven bakstenen kasteel uit ca.1600 gebouwd op een oudere bouwplaats v..

Neerijnen: historische tuin- en parkaanleg

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 2: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende ..

Neerijnen: voorburcht met keermuur en toegangsbrug

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 3: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) VOORBURCHT MET KEERMUUR EN TOEGANGSBRUG be..

Neerijnen: koetshuis

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 4: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Ne..

Neerijnen: ophaalbrug

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 5: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) OPHAALBRUG behorende tot de buitenplaats N..

Kaart & Routeplanner

Route naar Neerijnen: moestuinensemble in Neerijnen

Foto's (4)