Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Neerijnen: koetshuis in Neerijnen

Kasteel Buitenplaats

Van Pallandtweg 11
4182CA Neerijnen
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw (bouw) 1938 (verb.)


Beschrijving van Neerijnen: koetshuis

Omschrijving onderdeel 4: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Neerijnen. Tegenover het hoofdgebouw aan de noordzijde van de voorburcht staat een langgerekt koetshuis in oorsprong uit de 18de eeuw en grondig verbouwd tot zijn huidige vorm en aanzien in 1938. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt, geknikt schilddak met gemetselde hoekschoorstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal twee getoogde dubbele inrijdeuren geflankeerd door een staldeur met rondboog bovenlicht voorzien van spaakroeden; aan weerszijden daarvan een woning met gelijke ritmiek: een rondboog roedenvenster, toegangsdeur met halfrond bovenlicht voorzien van spaakroeden en een kruisvenster met halve luiken onder een korfboogvormige ontlastingsboog. De kopse westgevel heeft twee kruisvensters met daarboven twee dakkapellen; in de oostgevel eveneens twee dakkapellen en één kruisvenster. Gepleisterde achtergevel met schijnvoegen; indeling met getoogde stalvensters en deuren, getoogde inrijdeuren. Waardering: KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige doch harmonische architectuur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520247
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Neerijnen: koetshuis in Neerijnen

Neerijnen: hoofdgebouw

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Neerijnen). Door een gracht omgeven bakstenen kasteel uit ca.1600 gebouwd op een oudere bouwplaats v..

Neerijnen: historische tuin- en parkaanleg

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 2: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende ..

Neerijnen: voorburcht met keermuur en toegangsbrug

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 3: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) VOORBURCHT MET KEERMUUR EN TOEGANGSBRUG be..

Neerijnen: ophaalbrug

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 5: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) OPHAALBRUG behorende tot de buitenplaats N..

Neerijnen: moestuinensemble

Van Pallandtweg 11
Neerijnen
Omschrijving onderdeel 6: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) MOESTUINENSEMBLE behorende tot de buitenpl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Neerijnen: koetshuis in Neerijnen

Foto's (1)