Meer dan 63.000 rijksmonumenten


O.L.V. ten Hemelopneming in De Meern

Kerkelijk Gebouw

Pastoor Boelenslaan 9
3454AB De Meern (gemeente Utrecht)
Utrecht


Beschrijving van O.L.V. ten Hemelopneming

Inleiding PASTORIE, behorend bij het rk. complex O.L.V. ten Hemelopneming door architect H.C. van de Leur, in Delftse Schoolstijl. Omschrijving De aan de oostzijde van de kerk gelegen pastorie is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een uitzwenkend met gesmoorde Romaanse pan belegd zadeldak met verspringende nokhoogte. De rechtgesloten vensters hebben enkele en samengestelde raampartijen met roedenverdeling en zijn voorzien van een hanekamstrek. Aan de zuidzijde is een toren gezet op vijfzijdige plattegrond met aanbouw onder lessenaardak, die de trap herbergt. De voor- of westgevel heeft rechts een bouwdeel onder lagere nok dat de ingang in een portiek bevat die rondboogvormig wordt afgesloten. Rechts is een venster met draai- en klapramen geplaatst. De tweede bouwlaag bevat twee tweelichtsvensters. Het linker geveldeel met hogere nokhoogte heeft rechts een tweelichtskozijn met draai- en klapramen. Links bevindt zich een éénlaags aanbouw onder lessenaardak, voorzien van een samengesteld venster. De tweede bouwlaag bevat twee draairamen. De noordgevel is een tuitgevel met rechts dubbele tuindeuren met aan weerszijden een getoogd venster, links een drielichtskozijn en in de tweede bouwlaag rechts een getoogd venster en links een tweelichtsvenster met draai- en klepramen. In de geveltop is een zoldervenster aangebracht. Tegen de zuidgevel is het torentje gebouwd met uitzwenkend tentdak met overstek en keperboogvensters in de top, zoals ook in de kerktoren voorkomen. De oostgevel heeft in beide bouwlagen vier vensters. Geheel links bevindt zich nog een vensteras. De verbinding met de kerk wordt gevormd door een éénlaags tussenlid onder zadeldak dat in een hoek van 45 graden op de pastorie aansluit en haaks ten opzichte van de kerk staat. De voorgevel (noord) bevat een getoogde deur. Waardering De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een pastorie in Delftse Schoolstijl, ontworpen door H.C. van de Leur. Van ensemblewaarde vanwege de bouwkundige en stilistische relatie met de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520235
Laatste wijziging: 2014-08-01 21:03:16.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van O.L.V. ten Hemelopneming in De Meern

O.L.V. ten Hemelopneming

Pastoor Boelenslaan 9
De Meern (Gemeente Utrecht)
Inleiding KERKGEBOUW, behorend bij het complex van de RK kerk O.L.V. ten Hemelopneming, door architect H.C. van de Leur in Delftse Schoolst..

Helena Oord

Zandweg 101
De Meern (Gemeente Utrecht)
Inleiding WOONHUIS (type herenhuis) behorend bij voormalig boerderij-complex met schuur, tot stand gekomen tussen 1860-1880. De in de achte..

Helena Oord

Zandweg 101
De Meern (Gemeente Utrecht)
Inleiding SCHUUR, behorend bij het complex met woonhuis, tot stand gekomen tussen 1860-1880. Omschrijving De noordelijk achter het heren..

Pand met trapgeveltje

Zandweg 115
De Meern (Gemeente Utrecht)
Pand met trapgeveltje, 17e eeuw.

Raiffeisenbank. Witgepleisterd laag huis met rechte kroonlijst

Zandweg 82
De Meern (Gemeente Utrecht)
Raiffeisenbank. Witgepleisterd laag huis met rechte kroonlijst, mogelijk uit de 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar O.L.V. ten Hemelopneming in De Meern