Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Willibrordkerk: processietuin in Vleuten

Tuin Park Landgoed

Pastoor Ohllaan 36
3451CC Vleuten (gemeente Utrecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1885
Architect: Nicolaas Molenaar sr.


Beschrijving van Sint Willibrordkerk: processietuin

Inleiding PROCESSIETUIN, behorend bij het R.K. complex St. Willibrordus uit 1885, ontworpen door architect Nicolaas Molenaar en vergroot door zijn zoon in 1935. Omschrijving In landschappelijke stijl omstreeks 1885 aangelegde PROCESSIETUIN met bijbehorende hekwerken gelegen ten oosten van de kerk en ten zuiden van het kerkhof, wordt gekenmerkt door een aanleg met slingerpaden tussen grasperken. In het midden, rechts van de pastorie, bevindt zich een solitaire rode beuk. Aan de oostzijde van de pastorie is het grasperk temidden van het rondlopende pad ingevuld door vruchtbomen. Aan de oost- en noordzijde, die grenst aan het kerkhof, is een coulisse van heesters en diverse boomsoorten, waaronder beuken en kastanjes, geplant. Een smeedijzeren hekwerk omgeeft de tuin. Dit hekwerk heeft neogotische stijlelementen en voorzien van een ruitvormige invulling. Waardering De processietuin met bijbehorende hekwerken is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een processietuin in landschappelijke stijl uit vierde kwart 19de eeuw, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de kerk en het kerkhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520229
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Willibrordkerk: processietuin in Vleuten

Sint Willibrordkerk: pastorie

Pastoor Ohllaan 36
Vleuten (Gemeente Utrecht)
Inleiding PASTORIE, behorend bij het kerkelijk complex St. Willibrordus naar ontwerp van architect Nicolaas Molenaar. De kerk is gewijd in ..

Sint Willibrordkerk

Pastoor Ohllaan 36
Vleuten (Gemeente Utrecht)
Inleiding KERKGEBOUW, behorend bij het R.K. kerkcomplex St. Willibrordus, gebouw in 1884 door architect Nicolaas Molenaar. In 1935 door zij..

Nicolaas Molenaar: hekwerk

Pastoor Ohllaan 36
Vleuten (Gemeente Utrecht)
Inleiding HEKWERK, behorend bij R.K. complex St. Willibrordus. Het complex is ontworpen door architect Nicolaas Molenaar in 1885. Omsch..

De Brouwerij

Odenveltlaan 2
Vleuten (Gemeente Utrecht)
Cafe. Fraai 17e eeuws huis, pannendak in topgevels eindigend, meer naar achteren uitgebouwd opkamer.

Nederlands Hervormde Kerk (Dorpskerk)

Schoolstraat 5
Vleuten (Gemeente Utrecht)
Overblijfsel van de middeleeuwse dorpskerk, bestaande uit een vroeg-gotische toren uit omstreeks 1300, geflankeerd door de westelijke travee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)