Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Vredewoud in Oldeberkoop

Woonhuis

Willinge Prinsstraat 4
8421PE Oldeberkoop (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland


Beschrijving van Villa Vredewoud

Inleiding VILLA Vredewoud te Oldeberkoop is in 1899 naar ontwerp van O.M. Meek uit Donkerbroek gerealiseerd in opdracht van E. Willinge Prins. De villa met eclectische- en chaletstijl-elementen is onderdeel van het complex waartoe ook de tuinmanswoning behoort. Omschrijving De villa van twee bouwlagen heeft een overstekend geknikt schilddak, doorbroken door topgevels met zadeldak, driepas sierspant en piron. Het dak is belegd met daktegels; de goot wordt gedragen door gootklampen. In de dak-vlakken zijn drie dakkapellen met spits en wangen. Het opgaande muurwerk bestaat uit bruine bakstenen op een natuurstenen plint. Rondom het pand lo-pen sierbanden van natuursteen en rode verblendsteen. Aan de zuidoostzijde van de voorgevel is de gevel uitkragend over de beide bouwlagen; op de ver-dieping is een rechthoekige erker. Op de zuidwesthoek zijn twee serres; een zeshoekige en trapeziumvormige. De zeshoekige serre en erker hebben glas-in-lood bovenlichten met art-nouveau motieven en gesneden kozijnen. De overige vensters zijn deels voorzien van glas-in-lood bovenlichten en worden afgesloten door een segmentboog met aanzet- en sluitstenen. De trommelvelden zijn deels gevuld met tegeltjes. De oorspronkelijke dubbele houten deur met natuurstenen stoep heeft een bo-venlicht onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen en een gevuld trommelveld. Het venster boven de entree op de verdieping wordt bekroond door een tegeltableau waarop staat 'Vredewoud'. Waardering Villa Vredewoud, in 1899 te Oldeberkoop gerealiseerd naar ontwerp van M.O. Meek, is van architectuurhistorisch belang: - vanwege de redelijke mate van belang voor de architectuurgeschiedenis, - vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur, - als hoofd-onderdeel van het visuele gave complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Vredewoud in Oldeberkoop

Eenvoudige woning met zesruitsvensters onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen

Willinge Prinsstraat 17
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Eenvoudige woning onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen. Zesruitsvensters.

Bonifatiuskerk. Hervormde kerk met kerkhof

Willinge Prinsstraat 2
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding KERK met bijbehorend enigszins verhoogd kerkhof, geelbakstenen ringmuur en toegangspad, grafmonumenten en monumentale beukenbepl..

Woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen en in de top een console met kopje

Willinge Prinsstraat 15
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen; in de top console met kopje (van elders)?.

Eenvoudige woning met zesruitsvensters onder tentdak met grote dakkapel

Willinge Prinsstraat 13
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Eenvoudige woning onder tentdak waarop grote dakkapel, zesruitsvensters.

Klein Vredewoud

Willinge Prinsstraat 19
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De DIENSTWONING is in 1899 in Oldeberkoop gebouwd naar ontwerp van O.M. Meek in opdracht van E. Willinge Prins. De woning, met aa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)