Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Damsluis in Appelscha

Weg En Waterwerk

Vaart Nz 149
8426BA Appelscha (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: 1894 1960-1969 (herst.)


Beschrijving van Damsluis

Inleiding De SLUIS met brug werd aangelegd als uitwerking van de plannen voor de ver-betering van de 'Binnenlandschen Waterstaat' door de Provinciale Waterstaatsdienst. Eén van die plannen behelsde de verbinding van de Friese vaarwegen met die van Drenthe met name ten behoeve van de turfvaart. Bovendien kon op deze wijze een beheerste afwatering van het hoger gelegen Drenthe worden bewerkstelligd. Een belangrijke stap werd in 1894 gezet door de ruiming van de dam tussen de Witte Wijk en de Appelschastervaart, die een voortzetting was van de Opsterlandse Compagnonsvaart. De sluis is in de jaren '60 ingrijpend hersteld, waarbij nieuwe materialen zijn gebruikt en nieuwe lantaarns zijn geplaatst. Nadien is de brug in his-toriserende trant vernieuwd. Omschrijving De sluismondingen aan weerszijden van de sluiskolk liggen asymmetrisch ten opzichte van elkaar. De vloer van de sluis bestaat uit beton. De sluiswanden zijn opgemetseld met klinkerbakstenen en afgesloten door een streklaag waarop een geleidestang, met pantserbetonnen hoekverstevigingen en dekplaten op de sluishoofden. Op de sluishoofden staan rinketten, ten behoeve van het waterlossen zonder te schutten. De sluisdeuren bestaan uit een raamwerk van geklonken balkijzer met een bekleding van plaatijzer; op de sluisdeur is een balustrade. De walkanten zijn bestraat met stoeptegels; langs de kolk zijn ijzeren bolders ingegraven. Op de rechterzijde staan langs de sluiskolk twee straatlantaarns. Stroomopwaarts, buiten de sluis, is een bruggehoofd met een ophaalbrug. De vleugelmuren van de landhoofden zijn ingezwenkt en hebben een trap naar boven. In de muur van het linkerlandhoofd is een gedenksteen aangebracht met het jaartal: 1894 //. De balustrades op de landhoofden zijn oorspronkelijk. Waardering De zogenaamde Damsluis uit 1894 is van cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Zuidoost Friesland, die samenhangt met de turfvaart, - als bijzondere uitdrukking van de waterstaatkundige ontwikkeling, die samenhangt met de sedert 1876 tot stand gekomen verbetering van het net van waterwegen in Zuidoost Friesland dat de provincie verbindt met Drenthe, - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de Drentse vaart op de grens van Friesland en Drenthe, - vanwege de hoge mate van visuele gaafheid in samenhang met de sluiswachterswoning, - vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid en als exemplarische voorbeeld van de sluizen in dit vaarwater. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520221
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Damsluis kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Damsluis of met Damsluis in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Damsluis inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Damsluis en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Damsluis in Appelscha

Damsluis, sluiswachterhuis

Vaart Nz 149
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding Het SLUISWACHTERSHUIS is in 1894 gebouwd in opdracht en naar standaardontwerp van de Provinciale Waterstaat. De bouw van de wonin..

Gietijzeren provinciegrensmarkering

Vaart Zz 151
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De GRENSMARKERING nabij het van rijkswege beschermde complex Damsluis, op de hoek van de Vaart ZZ en de Kolonievaart is karakteri..

Woonhuis in eclectische stijl

Vaartweg 5
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen WOONHUIS, gebouwd in 1907 in Eclectische trant, ontworpen en uitgevoerd door R. Offringa uit Smild..

Kop-rompboerderij in Hollandse neo-renaissancestijl

Tramweg 71
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding BOERDERIJ bestaande uit woonhuis en schuur gebouwd in 1905 in 'Oud- Hollandse' neo-renaissance. Typologische variant van het kop..

Villa in eclectische stijl (tot 1931: burgemeesterswoning)

Tramweg 65
Smilde (Gemeente Midden Drenthe)
Inleiding VILLA gelegen op een ruim eigen terrein dat is afgezet door een hekwerk, gebouwd in 1903 in Eclectische stijl, getuige de gevels..

Kaart & Routeplanner

Route naar Damsluis in Appelscha

Foto's (1)