Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keersluis in HEERDE

Weg En Waterwerk


8180AA HEERDE (gemeente Heerde)
Gelderland


Beschrijving van Keersluis

Omschrijving KEERSLUIS uit 1894, ingebracht in de dijk, voorzien van twee stalen draaideuren die sluiten tegen een brugpijler in het water. De met het dijktalud schuin aflopende gemetselde (kruisverband) landhoofden zijn trechtervormig op de waterloop geplaatst. Aan de noordzijde zijn in deze vleugels en in de brugpijler gleuven uitgespaard voor een schotbalk. De bovenzijde bestaat niet uit baksteen maar is in hardsteen uitgevoerd. De bovenzijde van het hellende vlak, evenwijdig aan het talud, is in een metselverband van vlechtingen uitgewerkt. De aan beide zijden in het water naar voren springende brugpijlers zijn voorzien van hardstenen dekplaten die in het metselwerk zijn opgenomen. Op de brugpijler aan de noordzijde is een windas voor een hefdeur geplaatst en onder de bovenzijde is op een der zijden een hardstenen jaartalplaat aangebracht: 'A.H. SERVATIUS/ DIJKGRAAF,/ 7 SEPTEMBER 1894'. Het brugdek bestaat uit betonplaten met aan weerszijden een moderne open borstwering. Voor de sluis bestaan restauratieplannen die voorzien in het terugbrengen van de houten sluisdeuren, een tweede kering d.m.v. roldeuren in plaats van de huidige hefdeuren en een gemetselde borstwering met klinkerbestrating. Waardering Keersluis uit 1894, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waterbouwkundig bestel in een eeuwenoud landschappelijk gebied dat door diverse waterlopen zijn betekenis heeft gekregen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520208
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keersluis in HEERDE

Gemaal Pouwel Bakhuis

Werverdijk 6
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving POMPHUIS van het gemaal "Pouwel Bakhuis", ontworpen door het Technisch Bureau van de Unie van Waterschapsbonden, gebouwd in 19..

Vrijstaand, houten dijkmagazijn aan de zuidzijde van de dijk

-
HEERDE (Gemeente Heerde)
Omschrijving Vrijstaand, houten DIJKMAGAZIJN aan de zuidzijde van de dijk. De gevels bestaan uit verticale, niet geheel op elkaar aansluite..

Sluiskom

Werverdijk 4
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving SLUISKOM, gesitueerd aan de zuidzijde van de Werverdijk. De sluiskom heeft als grondvorm een ongelijkzijdige vierhoek, waarbij..

Hallenhuisboerderij

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
De HALLEHUISBOERDERIJ van het type krukhuis bezit een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in baksteen (kruisverband). Het voorhuis, w..

Bakhuis

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving Het BAKHUIS is links voor de boerderij gesitueerd, met de nokas evenwijdig aan de voorgevel van het voorhuis. Het bakhuisje b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keersluis in HEERDE